Måndagen den 11 september inkom ett brev från ryska federationens hälsovårdsministerium till Regeringskansliet. I brevet, som nyhetsbyrån Siren låtit en rysk översättare gå igenom, ber den ryska myndigheten Socialdepartementet att »överlämna den information man har till sitt förfogande angående professor Paolo Macchiarinis verksamhet«.

Två av de fyra läkare som först anmälde Paolo Macchiarini för oredlighet i forskning lämnade i december förra året in en anmälan till Karolinska institutet om att kirurgen ska ha fått etiska tillstånd och finansiering för att utföra operationer med syntetiska luftstrupar i Ryssland på falska grunder. Enligt anmälarna måste Paolo Macchiarini vid tillfället för ansökan ha känt till att det inte fanns några vetenskapliga belägg för att metoden fungerade.

– Det vi anklagar honom för nu är ett bedrägeri mot ryska myndigheter som vi anser har lett till att patienter dött i onödan, sa Matthias Corbascio, en av anmälarna, till Läkartidningen då.

Ryska myndigheter valde också i maj i år att avsluta ett forskningsprojekt, som Paolo Macchiarini bedrev vid universitetet i Kazan och som finansierades av medel från Rysslands vetenskapsfond, i förtid. Nu går de alltså vidare och begär uppgifter från Sverige om kirurgens förehavanden.

Paolo Macchiarini har fällts för oredlighet i forskning av Karolinska institutet. Han är även föremål för en svensk polisutredning där han misstänks för grovt vållande till annans död.

Läs mer:

Ny anmälan mot Macchiarini: Lämnat falska uppgifter i Ryssland

Macchiarini forskar vidare – i Ryssland

Macchiarini får lämna ryskt universitet

Alla artiklar om Macchiariniärendet hittar du här.