En tidigare anmälan från Djurens rätt om misstänkt brott mot djurskyddslagen riktad mot Paolo Macchiarini lades tidigare i år ner av åklagare. Men nu polisanmäler organisationen återigen kirurgen för dennes djurförsök. Det meddelar Djurens rätt på sin webbplats.
Den nu aktuella anmälan gäller misstanke om djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen för djurförsök som Paolo Macchiarini utfört under åren 2013 till 2016.
Djurens rätt anser att försöken strider mot djurskyddslagen på flera punkter, exempelvis att journaler saknats och att försök där djuren utsatts för kraftigt lidande har fortgått trots att de borde ha avbrutits. Dessutom har försöken utförts utan tillräckligt etiskt godkännande.
– Det är oerhört viktigt att ansvariga ställs till svars när en djurförsöksetisk ansökan inte följs. Annars är systemet helt verkningslöst. Vi kommer att fortsätta kämpa för försöksdjuren och för att få det här prövat, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt till organisationens webbplats.
Paolo Macchiarini har uppsåtligen eller av grov oaktsamhet utsatt djuren för ett svårt och utdraget lidande, anser Djurens Rätt.
Läkartidningen kunde tidigare i veckan berätta att de djurförsök som Paolo Macchiarinis forskargrupp utfört i Stockholm fick kritik i en extern granskningsrapport som Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet beställt.
Nyheter
Det är relativt vanligt med vardagliga handlingar som, avsiktligt eller oavsiktligt, gör att läkarstudenter särbehandlas på grund av kön, ursprung eller bakgrund. Samtidigt kan även de som drabbas förminska problemen. Det visar en ny doktorsavhandling vid Umeå universitet om sexism och rasism på läkarutbildningen.
Nyheter
Region Uppsala befinner sig ännu inte i en tredje våg av smittspridning. Men trots det pågår intensiva förberedelser för att skala upp antalet vårdplatser och för att eventuellt aktivera krislägesavtalet.
Nyheter
Region Norrbotten och gruvföretaget LKAB är överens om att inleda en förstudie för Kiruna nya sjukhus. På grund av gruvbrytningen i staden ska det gamla sjukhuset rivas. Det nya sjukhuset ska vara klart 2026.
Nyheter
Läkemedelsverket ska ändra sin redovisning av inrapporterade misstänkta biverkningar av vaccinerna mot covid-19 så att den blir mer rättvisande.
Nyheter
Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att Astra Zenecas vaccin också ges till personer över 65 år. Tidigare rekommenderades vaccinet inte för äldre i brist på data, men brittiska studier tyder på att det har god skyddseffekt för alla över 18.(1 kommentar)
Nyheter
Den läkare som misstänks för att ha utfärdat falska coronaintyg i Göteborg, anmäls nu av Capio till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Mannen ska ha utgjort en risk för patientsäkerheten då han parallellt med full mottagning också har tagit digitala besök, där fel ska ha begåtts.
Nyheter
Karolinska universitetssjukhuset klättrar tre placeringar och utnämns nu som det sjunde bästa sjukhuset i världen, enligt tidskriften Newsweeks rankning av sjukhus i 25 länder.
Nyheter
En första covidpatient i Sverige har nu fått behandling med den nya monoklonala antikroppen bamlanivimab. Enligt Socialstyrelsen kommer den första större leveransen i början av nästa vecka.
Recension
Akutgeriatrik är en trevlig läsupplevelse som jag är övertygad om kommer att fungera som en utmärkt kunskapskälla för läkarstudenter, som ett stöd för unga oerfarna läkare, som en vän för äldre läkare som behöver uppdatera sina kunskaper och vara nyttig för andra specialistläkare som behöver förstå den speciella geriatriska problematiken, skriver Tommy Cederholm i en recension.
Nyheter
Den privata cancerkliniken Perituskliniken i Lund har tecknat sitt första avtal med en region. Det handlar om ett vårdgarantiavtal för benign urologi med Region Halland.
Nyheter
Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Stockholm har ökat snabbt under de senaste veckorna och nu måste vården rusta för ett ökat sjukvårdsbehov. Det säger Johan Bratt, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
Nyheter
Respiratorvården på IVA i Sollefteå är hotad. Narkosläkare varnar för att det blir dödsstöten för sjukhuset. »Jag ser framför mig en bild av Sollefteå sjukhus som en vackert upplyst hägring som det står akutmottagning på, men när man tittar in genom dörren är det tomt«, skriver narkosläkaren Helena Toss i ett brev till regionpolitikerna.
Nyheter
Transporterna med intensivvårdspatienter har ökat ordentligt under pandemin. Den luftburna intensivvården har skalat upp och samarbetet med Försvarsmakten har fördjupats. »Jag hoppas det kommer till nytta i framtiden«, säger beredskapsläkaren Cornelia Kjellgard.
Nyheter
Pandemin har skyndat på en samordning av marktransporter av IVA-patienter i Västra Götaland och en återgång till speciella sjukvårdsteam. Regionen har ökat antalet transporter flera gånger om. Nu kan systemet permanentas.
Debatt
Det finns, utifrån ett aktuellt patientfall, anledning att utvärdera möjligheten att lindra smärta, förhindra uppkomst av negativa smärtcirklar och möjliggöra snabbare rehabilitering vid Guillain–Barrés syndrom med koffein, skriver Per Bolander och medförfattare.
Kultur
Kanske är matematikerna bättre på att predicera coronapandemins spridning än infektionsläkarna, skriver Hugo Lagercrantz med anledning av den vetenskapliga rangordningen, där filosofin, metafysiken och matematiken sedan Platons dagar hamnar högst och medicinen nära botten.
Nyheter
Nu aktiveras krislägesavtalet även i Region Västerbotten på grund av det pressade läget i sjukvården. Trycket är väldigt högt inom intensivvården. Sedan tidigare har avtalet aktiverats i Stockholm och Jönköping.
Originalstudie
Relationen mellan å ena sidan skörhet enligt Clinical frailty scale och å andra sidan vårdtid och dödlighet hos äldre patienter har undersökts i en studie.
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok