Läkartidningen kunde i förra veckan berätta att kirurgen Paolo Macchiarini anmält läkaren och låtskrivaren Henrik Widegren för förtal.

Detta sedan tidningen Dagens Medicin publicerat en artikel med tillhörande video till en av Henrik Widegrens låtar som skildrar historien kring Paolo Macchiarini och de transplantationer med syntetiska luftstrupar som han utfört vid Karolinska universitetssjukhuset.

En av textraderna i den aktuella låten lyder: »för det är inte lämpligt att seriemord sker i bra belysning på ett op-bord«.

Enligt Paolo Macchiarinis advokat Björn Hurtig innebär formuleringen att Paolo Macchiarini utsatts för grovt förtal. Därför gjordes en anmälan till Stockholmspolisen i augusti, men ärendet flyttades senare över till justitiekanslern, JK.

Nu uppger Sydsvenskan att JK beslutat att inte inleda någon förundersökning. »Endast i undantagsfall, om det anses påkallat från allmän synpunkt, får åklagare väcka åtal för förtal«, skriver justitiekanslern enligt Sydsvenskan.

Läs också:

Macchiarini polisanmäler läkare för förtal