– Sverige har lyft frågan till högsta diplomatiska nivå, sa utrikesminister Margot Wallström (S) i SVT:s Agenda under söndagskvällen.

– Med anledning av dessa allvarliga uppgifter tar vi omedelbart upp detta med iranska företrädare på hög nivå. Sveriges liksom EU:s inställning till dödsstraffet är välkänd. Vi fördömer tillämpningen av dödsstraff i alla dess former, skriver hon också i en kommentar till TT.

Ahmadreza Djalali greps under en resa i hemlandet Iran i april förra året, anklagad för spioneri. 

Rättegången inleddes i slutet av augusti. Nu uppges alltså en dödsdom ha utfärdats. Enligt uppgifter till Expressen fick Djalalis fru beskedet via hans advokater under lördagen.

Under måndagsmorgonen uppger dock Utrikesdepartementets presstjänst för SVT Nyheter att man ännu inte officiellt och till fullo kan bekräfta uppgifterna om att ett dödsstraff utfärdats, eller med säkerhet säga huruvida det kommer att verkställas.

UD agerar nu utifrån de uppgifter som finns.

Ahmadreza Djalali, som disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012, har permanent uppehållstillstånd i Sverige och är bosatt i Stockholm med sin familj. Att han inte är svensk medborgare har inneburit svårigheter att följa hans fall uppger Patric Nilsson, presstalesperson vid UD, för Sveriges Radios Ekot.

 – I det här fallet talar vi om en person som är bosatt i Sverige och har permanent uppehållstillstånd, vilket gör att det är än svårare för oss att få information. Men vi har kunnat ha en dialog med den iranska sidan och även på hög nivå, säger han till Ekot.

Läs också:

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning

Fängslad KI-forskare har inlett vattenstrejk

Nytt datum för rättegången mot fängslade läkaren och KI-forskaren

Uppehåll i rättegången mot KI-forskare

WMA uppmärksammar KI-forskaren Djalali