Ärendet gäller en artikel publicerad i tidningen Dagens Medicin, som handlar om att tidningens krönikör Henrik Widegren gett ut ett nytt album. Förutom att vara specialistläkare i öron-, näs- och halssjukdomar och foniatri vid Skånes universitetssjukhus i Lund, är Henrik Widegren nämligen låtskrivare samt medlem av expertpanelen i tv-programmet Fråga Lund.

I artikeln berättas om hur Widegren i en av sina låtar skildrat historien om kirurgen Paolo Macchiarini och dennes transplantationer av syntetiska luftstrupar vid Karolinska universitetssjukhuset. Han beskriver låten som ett »skillingtryck«.

– Den är allvarlig på riktigt. Det är en berättande låt, så skillingtryck passar den så bra, säger Henrik Widegren i artikeln.

Låten och artikeln har dock fått Paolo Macchiarini och hans advokat Björn Hurtig att reagera. Enligt nyhetsbyrån Siren lyder en av raderna i låten »för det är inte lämpligt att seriemord sker i bra belysning på ett op-bord« – en formulering som enligt Björn Hurtig innebär att Paolo Macchiarini utsatts för grovt förtal.

– I dagens beslut om att förundersökningen ska läggas ned framgår det att hans huvudskäl varit att hjälpa patienter. Men i låten utpekas han som en seriemördare, säger Björn Hurtig till nyhetsbyrån Siren.

Anmälan gjordes till Stockholmspolisen i augusti. Nyligen vidarebefordrades den till justitiekanslern, JK.

– Det här är allvarliga saker. Jag hoppas att JK tar upp detta och att ansvarig utgivare fälls, säger Björn Hurtig till Siren.

När Läkartidningen når Henrik Widegren säger han sig vara mycket överraskad över anmälan.

– Det är lite spännande att man kan bli så arg på en låt. Det är ju en tolkning, inte fakta, säger han och fortsätter:

– Jag tycker kanske att de anhöriga till de patienter Paolo Macchiarini har opererat har större skäl att vara arga än vad han har, men man har såklart rätt att anmäla vad man vill och få det prövat.

Henrik Widegren har inte för avsikt att vidta några åtgärder, som att ta bort låten från strömningstjänsten Spotify.

– Nej. Som alla mina låtar är det här en tolkning av verkligheten, även om det i det här fallet rör en väldigt specifik del av verkligheten. Men jag tycker nog snarast att detta är en sak som är viktig att inte glömma utan behålla i medvetandet. Så jag kommer inte att ta bort den om jag inte blir tvungen.

Läs också:

Inget åtal mot Paolo Macchiarini – brott kan inte bevisas

Visselblåsaren: »Det är skandal«

Henrik Widegrens låt om att googla symtom gjorde kollegorna upprörda