– Det här är viktigt för patienter som är i behov av palliativ vård, och berör många. Med målnivåerna visar vi riktningen för vad man ska uppnå så att patienterna får en god och jämlik vård, säger Christina Broman, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
Bakgrunden är att en tidigare utvärdering pekat på att den palliativa vården har stora brister och är ojämlik. Därför har en expertgrupp på Socialstyrelsen i samverkan med bland annat landsting, kommuner, medicinska experter och berörda organisationer tagit fram sex nationella målnivåer.
Tanken är bland annat att dessa ska ge hälso- och sjukvården tydliga kvalitetsmål att arbeta mot i sitt förbättringsarbete.
En av målnivåerna som Socialstyrelsen lyfter fram är smärtskattning. Enligt Svenska palliativregistret blev färre än hälften av de palliativa patienterna 2016 smärtskattade under sista levnadsveckan. Socialstyrelsen sätter nu som målnivå att samtliga patienter bör smärtskattas under sin sista levnadsvecka.
En annan målnivå handlar om brytpunktssamtal. Enligt Socialstyrelsen fick 58 procent av patienterna möjlighet till brytpunktssamtal förra året. Enligt den nu fastställda målnivån ska minst 98 procent av patienterna få sådana samtal.
Socialstyrelsen medger att målnivåerna är högt satta och att det kan ta lång tid innan hälso- och sjukvården når upp till dem. Därför föreslås att både landsting, regioner och kommuner ska sätta upp egna delmål.
– Det finns stor förbättringspotential, men det är en lång väg att gå. Vi planerar en uppföljning av målnivåerna inom två till fyra år, säger Christina Broman.
Läs mer om målnivåerna för palliativ vård i livets slutskede på Socialstyrelsens webbplats.
Relaterade artiklar:
Socialstyrelsens nationella målnivåer för palliativ vård:
- Munhälsobedömning under sista levnadsveckan – minst 90 procent av patienterna.
- Smärtskattning under sista levnadsveckan – 100 procent av patienterna.
- Vid behovsordination av opioid mot smärta under sista levnadsveckan – minst 98 procent av patienterna.
- Vid behovsordination av ångestdämpande läkemedel under sista levnadsveckan – minst 98 procent av patienterna.
- Utan förekomst av trycksår under sista levnadsveckan – minst 90 procent av patienterna.
- Brytpunktssamtal – minst 98 procent av patienterna.
Källa: Socialstyrelsen