Karl-Henrik Grinnemo. Foto: Privat

– Jag blev väldigt förvånad. Jag hade räknat med att det skulle väckas åtal i åtminstone något av de här patienternas fall, i synnerhet den som betraktas som patient nummer 3, den turkiska tjejen. Därför tycker jag att det här är lite av en rättsskandal i Sverige i dag, säger Karl-Henrik Grinnemo, som var en av de fyra läkare som avslöjade Macchiarini-fallet.

Han menar att åklagarnas beslut hotar patientsäkerheten.

– Det innebär att man i princip kan experimentera med patienter som är svårt sjuka, som man inte har någon annan behandlingsmetod för. Det är väldigt oroväckande.

Åklagarna hade svårt att hitta tillräckliga juridiska grunder – tror du att det finns en påtaglig risk för att det kommer att experimenteras mer?

– Majoriteten av alla läkare är hederliga och noggranna personer. Läkarna är ju patienternas »advokater«, vi försöker göra det bästa för dem, det ingår i vår utbildning och filosofi. Däremot kan man inte lova att det inte händer igen. I och med att Paolo Macchiarini frias kan inte chefernas handläggning utredas ordentligt, vad de har gjort för fel och så vidare. Det är väldigt allvarligt, säger Karl-Henrik Grinnemo och fortsätter:

– En annan sak är att patienternas anhöriga aldrig kan driva en rättsprocess eftersom Paolo Macchiarini inte har gjort något fel enligt det här beslutet. Han har varit oaktsam. Men var går gränsen till vårdslöshet?

Tror du att beslutet får någon ytterligare konsekvens?

– Jag tror att det kommer att få ett ordentligt genomslag internationellt. Jag tror att det kommer bli ett ifrågasättande av kompetensen i det svenska rättssystemet och vad vi har för etiska grundvärderingar i svensk sjukvård och forskning. Det är illa nog.

Han tycker också att det ger fel signaler till andra, som liksom han själv uppmärksammat fel och brister.

– Varför ska man hålla på att anmäla felaktigheter när ändå inget görs? Det är meningslöst. Det är lika bra att man lägger ner den typen av bevakning av sjukvården. Är det här okej så kan man göra vad som helst med patienter utan att det får rättsliga följder.

 

Läs även:

Inget åtal mot Macchiarini – går inte att bevisa brott

Visselblåsare friad av KI: »Det känns skönt att få det svart på vitt«

Kjell Asplund: »Macchiarini-skandaler kommer att inträffa igen«