Anne Liljedahl, vice ordförande i Sveriges yngre läkares förening. 

 – Jag tycker att det är otroligt viktigt att stötta dem som faktiskt kliver fram och berättar och visar på de här maktstrukturerna, säger Anne Liljedahl, som är läkare på akuten i Piteå och har varit med i diskussionerna i den hemliga Facebookgrupp där uppropet tagit form.

Är du förvånad över de historier som har kommit fram?

– Både ja och nej. Vi vet ju om att de här strukturerna finns i samhället generellt. Men jag blir beklämd av att det här är så utbrett i en yrkeskår som i stor utsträckning har med människor att göra. Det känns extra jobbigt att det i en yrkeskår som ska respektera människokroppen och patienter finns den här strukturen mellan kollegor.

Även om Anne Liljedahl inte själv varit utsatt för sexuella trakasserier har hon noterat att hon emellanåt har det jobbigare än sina manliga kollegor. Att de manliga kollegorna får hjälp att plocka fram utrustning, eller har lättare att få vara med på operationer, är några enkla men tydliga exempel.

– Det är när man börjar inse de skillnaderna som man börjar bli lite förbannad. Även om man inte utsatts för trakasserier så kan man ju känna att det där är jävligt orättvist, säger hon.

Vad tror du att uppropet #utantystnadsplikt får för effekt?

– Jag tror att det kan göra ganska stor skillnad i det långa loppet att man åtminstone börjar se och peka på de här strukturerna. Jag hoppas ju att vi ska bli bättre på att respektera varandra som människor och personer. Det här handlar inte om en hetsjakt på män, utan om att just förändra strukturer som gör det svårare för både män och kvinnor att göra det de vill.

Hon betonar att det kommer att krävas ett långsiktigt arbete.

– Vi i de fackliga organisationerna har ett jättestort ansvar att fortsätta att visa på de här strukturerna även efter att den stora nyheten har lagt sig.

Hur kan Sylf och Läkarförbundet hjälpa till?

– Först och främst finns medlemsrådgivningen. Vi i Sylf har varit väldigt tydliga: Om du inte vågar berätta, eller har berättat men inte får stöd – hör av dig! Det finns möjlighet att få stöd och juridisk hjälp. Vi kan också stöta på och stötta arbetsgivarna i deras arbete mot sexuella trakasserier och diskriminering.

De här frågorna kan också lyftas lokalt i Sylf eller läkarföreningen under till exempel medlemsluncher eller seminarier, påpekar Anne Liljedahl.

– Jag känner inte till att något sådant finns planerat än. Men jag vet ju att det bubblar på många ställen. Jag kan tänka mig att det i början av nästa år kommer att dyka upp sådana initiativ runt om i landet.

Läs också:

10 400 läkare skriver under uppropet #utantystnadsplikt

Läkarstudenter vittnar om trakasserier: »Han undrade om jag ville sova över med honom i jourrummet«

Heidi Stensmyren om #metoo: »Det är viktigt att våga berätta«

Akademiska utbildar personal om våld mot kvinnor efter #metoo

Patienter samlas i upprop mot sexuella övergrepp inom vården