Det beskrivs som ett upprop för dem som har erfarenheter av sexuella trakasserier, övergrepp och annan »ovälkommen intimitet« inom vården i rollen som patient. Initiativtagare är Natalia Valiente Vecchio. 

– När metoo-kampanjen drog igång och olika branscher granskades så kände jag mig manad att samla ihop vittnesmål från patienter, säger hon till SVT Nyheter.

Omkring hundra berättelser hade kommit in på onsdagsmorgonen, men Natalia Valiente Vecchio hoppas på fler vittnesmål och underskrifter. Hon säger till SVT Nyheter att hon tror att många patienter inte vågar anmäla och att det därför kan finnas ett stort mörkertal.

– Man är i beroendeställning och vågar ofta inte ifrågasätta en läkare eller psykolog.

Läs också:

Läkare samlar sig för eget #metoo

Heidi Stensmyren om #metoo: »Det är viktigt att våga berätta«

Akademiska utbildar personal om våld mot kvinnor efter #metoo