Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Marie Ullnert

Det finns fortfarande risk för fler fall och sjukhuset är försatt i stabsläge. Många har exponerats och sjukhuset uppmanar allmänheten att svara på samtal från dolda nummer, som alltså kan komma från sjukhuset, så länge smittspårningen pågår.

Personalen har undersökts för mässling, enstaka har fått lämna prover och en person har blivit lindrigt sjuk i mässling, säger Anne Haglund Olmarker, jourhavande sjukhusdirektör och chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Göteborgs-Posten (GP).

Det första fallet konstaterades 10 december på Östra sjukhuset, skriver Sahlgrenska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande. En man, troligen smittad i södra Europa, sökte först vård vid en vårdcentral 8 december och därefter vid akutmottagningen på Östra sjukhuset, där smittan konstaterades, skriver GP.

Sedan dess har alltså ytterligare sju fall upptäckts, varav åtminstone ett på Drottning Silvias barnsjukhus. De flesta smittade har en koppling till varandra. På måndagen gick sjukhuset upp i stabsläge under arbetet med att spåra smittan, uppger GP.