Andelen kvinnor bland de yrkesverksamma kirurgerna i Sverige är hög jämfört med hur det ser ut i andra länder, och 50 procent av ST-läkarna i kirurgi är kvinnor. Trots detta lyfts kirurgin emellanåt fram som en specialitet som präglas av machokultur.

Exempelvis är kirurger överrepresenterade i de vittnesmål som lyfts fram i 10 400 kvinnliga läkares upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp inom läkarkåren, #utantystnadsplikt. Detta har fått Svensk kirurgisk förening att reagera kraftfullt. I ett uttalande på sin webbsida skriver föreningens styrelse att de tagit emot sina kvinnliga kollegors berättelser med bestörtning:

»Kirurger som utsätter kollegor, studenter och patienter för trakasserier och kränkningar. Det måste uppfattas som en skam för hela yrkeskåren och kan aldrig accepteras eller ursäktas«, skriver styrelsen i uttalandet och fortsätter:

»Svensk kirurgisk förening vill visa sitt tydliga stöd till alla kollegors rätt till att utöva sin profession utan förtryck. Det ska vara en självklarhet.«

Läs mer:

10 400 läkare skriver under uppropet #utantystnadsplikt

1 500 manliga läkare samlas i upprop: »Tillsammans kan vi skapa förändring«

Initiativtagare till #utantystnadsplikt: »Viktigt att få med sig män«

Läkarstudenter vittnar om trakasserier: »Han undrade om jag ville sova över med honom i jourrummet«

Universiteten svarar på #utantystnadsplikt: »Allas vårt ansvar att stoppa sexuella trakasserier«

»Det är otroligt viktigt att stötta dem som faktiskt kliver fram«

Heidi Stensmyren om #metoo: »Det är viktigt att våga berätta«