Ahmadreza Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012. Han är iransk medborgare men har permanent svenskt uppehållstillstånd och bor och verkar i Sverige med sin familj.

Vid en resa till Iran i april 2016 greps han av landets underrättelsetjänst och häktades, anklagad för spioneri för Israels räkning. Efter att ha suttit fängslad i 16 månader inleddes rättegången i augusti, och i oktober dömdes Ahmadreza Djalali till döden.

Domen har väckt stor uppmärksamhet världen över och såväl World Medical Association som Amnesty International har engagerat sig i fallet. Enligt Amnesty har inga bevis lagts fram för att KI-forskaren skulle vara skyldig till spioneri – tvärtom hävdar han själv att han blivit ombedd av iranska myndigheter att spionera på EU-stater men tackat nej.

– Han sitter fängslad för att ha vägrat att jobba för underrättelsetjänsten och det är inte en grund för att hålla någon frihetsberövad. Han är en samvetsfånge som ovillkorligen och genast bör släppas, säger Nassim Papayianni, researcher med Iranfokus hos Amnesty International, till nyhetsbyrån TT enligt Aftonbladet.

Domen överklagades till Högsta domstolen, men utan resultat. Ahmadreza Djalalis hustru Vida Mehrannia är nu mycket orolig för vad som ska hända.

– Hans liv är i fara, i Iran är det inte ovanligt att de verkställer dödsstraff. Vi kommer att fortsätta att protestera, jag vet inte om det är möjligt men vi tänker inte ge upp, säger hon till TT.

Läs också:

WMA uppmanar Iran: Släpp omedelbart KI-forskaren fri

KI-forskare uppges ha dömts till döden i Iran

WMA uppmärksammar KI-forskaren Djalali

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning