Göran Stiernstedt vid onsdagens pressträff. Bild från regeringens webbsändning.

Det blev Göran Stiernstedt som fick regeringens uppdrag att utreda olika möjligheter att säkerställa att vårdens pengar går till just vård samt att den som har störst vårdbehov också ges företräde till vården.

I uppdraget ingår bland annat också att analysera användandet av stafettläkare och annan hyrpersonal och att lämna förslag på hur kontinuitet i vården kan främjas.

Göran Stiernstedt har tidigare lett den mycket omtalade utredningen »Effektiv vård« som är den utredning som ligger till grund för omställningen av hela hälso- och sjukvården till en mer nära vård.

Nu blir det alltså ett nytt utredningsuppdrag. Tanken är att utredningen med namnet »Ordning och reda i vården« ska lämna sitt första delbetänkande om ett halvår och slutbetänkande i slutet av nästa år.

–Det känns kul att få chansen att jobba vidare med de frågor jag tycker är roliga, säger Göran Stiernstedt i en kommentar när Läkartidningen når honom på onsdagseftermiddagen.

En del i uppdraget är att lämna förslag för att säkerställa att pengarna som går till vården faktiskt går till det de är avsedda för. Utesluter du att du skulle kunna komma fram till ett liknande förslag om vinstbegränsning som det Ilmar Reepalu tidigare lagt fram?

– Nej, jag utesluter ingenting. Det vore fel att utesluta något i det här läget, utan jag ska vara förutsättningslös. För mig ingår det i hela problematiken. Det är trots allt väldigt mycket av det här som handlar om hur man styr vården, och då får väl det ingå som ett fenomen, men det är ju självklart att jag ska ta till mig av erfarenheterna från Reepalus utredning.

Vad ser du redan nu framför dig för andra tänkbara styrsystem för att nå de här målen?

– Min utredning »Effektiv vård« handlar ju väldigt mycket om styrsystemen också. Men det är ett tag sedan, den inleddes för fyra år sedan och avslutades för två år sedan. Det har hänt lite grann sedan dess, men det jag ser framför mig är att när man tittar på direktiven så är det otroligt mycket som handlar om vårdens styrning och ersättningsystem och så vidare. Men jag ser inte framför mig vad staten har för roll i det där, för det är inte helt lätt eftersom det är kommuner och landsting som i princip sköter det. Det är sådant som jag får försöka komma fram till.

Vad kan du bidra med för andra perspektiv till den här utredningen jämfört med Reepalus utredning?

– Jag tror att jag kan bidra med patient- och personalperspektivet väldigt mycket. Jag har ju tillbringat över 40 år i svensk hälso- och sjukvård. Jag har också utredningserfarenhet. Jag skrev två utredningar, framförallt »Effektiv vård« som i princip och på ett eller annat sätt berör alla de här frågorna. Det räknar jag med att jag kan bidra med. Men också att jag trots allt har jobbat i vården, även om det praktiska arbetet är långt tillbaka i tiden. Jag är den första att inse att det har hänt en del.

Det är i sammanhanget ganska kort utredningstid. Delbetänkande om ett halvår och slutbetänkande om ett år. Hur ska du hinna med?

– Jag får skaffa mig bra medarbetare för det första. Men om du jämför med vad jag gjorde på två år i »Effektiv vård« så är det här ändå ett betydligt smalare uppdrag. Det är ganska väl specificerat i fyra, fem punkter som vi ska djupdyka lite mer i.

– Dessutom finns det ju faktiskt andra utredningar som har varit inne och snokat på nästan alla de här punkterna. Tillitsdelegationer, ägarprövningsutredningar, mina egna utredningar och kunskapsstyrningsutredningen och så vidare. Om man ser vad vi försökte täcka på två år tidigare så tycker jag att ett år verkar vara en tämligen rimlig tid.

Annika Strandhäll har tidigare uttryckt att personen som leder den här utredningen är en person som har »respekt i båda läger«. Känner du att du har det?

– Det får andra uttala sig om, säger Göran Stiernstedt och tillägger:

– Men min förra utredning tillsattes ju faktiskt av en annan regering. Det kan man konstatera.

Hela kommittédirektivet till utredningen »Ordning och reda i vården« finns här.

Läs också: 

Göran Stiernstedt ska skapa »ordning och reda« i vården

Välfärdsutredningen: Inför vinsttak på sju procent

Skarp kritik mot Reepalus utredning

Strandhälls besked: Inget vinsttak i vården