En kommande utredning ska »analysera och överväga olika alternativ som syftar till att skattemedel används till vad de är avsedda för även inom hälso- och sjukvårdssektorn«. Det skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Ali Esbati (V) i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Däremot kommer regeringen inte att lägga fram något förslag om ett vinsttak för företag verksamma inom vården, vilket går emot förslaget som utredaren Ilmar Reepalu tidigare lagt fram.

– Vi tror ju inte att den modell som Ilmar Reepalu föreslår med ett vinsttak är det vi vill se inom sjukvården, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till Dagens Industri.

Enligt Annika Strandhäll kommer den nya utredningen, som ska ha ett bredare uppdrag, ledas av en person som har »respekt i båda läger«.

– Jag ser inte framför mig ett förslag som kommer att leda till att vi inte har några privata intressenter inom hälso- och sjukvården. Däremot är det viktigt att resurserna nyttjas för det som de är avsedda för, säger Annika Strandhäll.

Den nya utredningen ska lämna sina förslag i juni nästa år.

Läs också:

SLF vill se bättre konsekvensanalys av välfärdsutredningens förslag

Heidi Stensmyren: Olyckligt att vinsttak blir valfråga

Regeringen överens med V om förslag om vinsttak i välfärdsföretag

Oklara besked om vinsttak i välfärden

Utredare: Redovisa vad skattemedlen används till

Skarp kritik mot Reepalus utredning

Välfärdsutredningen: Inför vinsttak på sju procent