Domstolsförhandlingarna inleddes i början av månaden och domen skulle egentligen ha kommit under onsdagen, men sköts först upp till torsdagen och sedan till fredagen. På fredagen kom ytterligare ett nytt besked: Åklagaren ska få höra två nya vittnen den 25 januari och kort därefter ska domen meddelas.

– Det är inte så bra som vi hoppats på, men det är ändå ett steg framåt. Vi har varit vana vid att de tagit rejält lång tid på sig, säger Fikru Marus svenske advokat Hans Bagner.

Han syftar på att Fikru Marus rättsprocesser skjutits upp tiotals gånger. Den nu pågående rättegången skulle ha genomförts i oktober men sköts upp till början av januari och där domen nu alltså skjutits upp till slutet av månaden. Dessförinnan har Fikru Maru åtalats för kännedom om mutbrott, en rättegång som sköts upp 25 gånger. Totalt sett har Fikru Maru suttit frihetsberövad i Etiopien sedan 2013 och rättsprocesserna ses av många som ett maktpolitiskt spel i Etiopien.

Den nuvarande rättegången rör terrorbrott i samband med ett upplopp i det fängelse han sitter häktad i, vilket ledde till en brand och att 23 människor omkom. Bland de vittnen som hörts finns en tidigare fängelsedirektör som ska ha sett pengar som Fikru Maru kunnat använda för att muta medfångar att göra upplopp.

– Men vid korsförhöret var fängelsedirektören tvungen att erkänna att mycket av hans påståenden var spekulationer, berättar Hans Bagner.

Tidigare i januari hörde åklagaren en handfull vittnen, men två har inte kunnat infinna sig, varpå slutet på rättegången skjutits fram.

Under tiden Fikru Maru suttit frihetsberövad har hans hälsa varit ett stort problem. I september 2016 kollapsade hans ena lunga vilket gjorde läget kritiskt. I början av januari i fjol flög ett svenskt team ner för att operera honom.

– Nu är det inte någon omedelbar fara för hans hälsa, men han mår inte bra. Han har diabetes, högt blodtryck och han har en del sviter av operationen efter lungkollapsen.  Man är nervös för hur hans hälsa utvecklar sig. De förhållanden han lever under är inte särskilt ideala, säger Hans Bagner.

 

Läs även:

Rättegången mot Fikru Maru har återupptagits

Emy Maru kämpar för att få sin far fri

SLF och WMA ställer sig bakom upprop för att få Fikru Maru fri

Rättegången mot fängslade Fikru Maru skjuts upp till nästa år

Wallström krävdes på svar om Fikru Maru

Fikru Marus dotter: »Våra högsta politiker kan göra mer«

Fikru Maru frias i gammalt åtal

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott