Tidigare har bland andra Svensk kirurgisk förening och ledningarna för landets medicinska fakulteter förklarat sitt stöd för #utantystnadsplikt – kvinnliga läkares och läkarstudenters upprop mot sexuella trakasserier, övergrepp och sexism inom sjukvården.

Nu gör alltså 170 av landets chefläkare samma sak. På Nätverket Sveriges chefläkares webbplats skriver de bland annat att de som chefläkare har ett särskilt ansvar för en säker och jämlik vård av hög kvalitet och »för att detta ska uppnås måste vi inse att vi alla är beroende av varandra och har ansvar för att behandla varandra respektfullt«.

Och stöd för uppropet kommer alltså även från Svenska läkaresällskapets delegation för medicinsk etik.

»Som en del av läkarkårens oberoende, vetenskapliga och professionella organisation vill Svenska läkaresällskapets delegation för medicinsk etik stötta alla modiga kollegor som vittnat och bidragit till uppropet #utantystnadsplikt. Vi vill också bidra till att lyfta dessa frågor inom ramen för läkares professionella etik«, skriver delegationen i ett pressmeddelande.

Etikdelegationen välkomnar även stödet från cirka 1 500 manliga läkare i ett upprop i Läkartidningen, samt uttalandet där landets medicinska fakulteter lovar att arbeta mot trakasserier och diskriminering.

Läs mer:

Debatt: #utantystnadsplikt vill se handling

Upprop sätter fart på Sahlgrenska

Dålig respons på #metoo-upprop

1 500 manliga läkare samlas i upprop: »Tillsammans kan vi skapa förändring«

Initiativtagare till #utantystnadsplikt: »Viktigt att få med sig män«

Svensk kirurgisk förening: »Bestörta över de kvinnliga läkarnas vittnesmål«

Universiteten svarar på #utantystnadsplikt: »Allas vårt ansvar att stoppa sexuella trakasserier«

Läkarstudenter vittnar om trakasserier: »Han undrade om jag ville sova över med honom i jourrummet«

10 400 läkare skriver under uppropet #utantystnadsplikt

»Det är otroligt viktigt att stötta dem som faktiskt kliver fram«

Heidi Stensmyren om #metoo: »Det är viktigt att våga berätta«