– Det har gått jättebra. Vi har fått bra respons från patienterna och är vid gott mod trots att vi har lite tekniska inkörningsproblem, säger Bo Abrahamsson som är chef för den nya vårdcentralen, där han även arbetar kliniskt som sjuksköterska.

Stefan Kanerva, ordförande i föreningen Voon, berättar för Läkartidningen att intresset för att börja arbeta på vårdcentralen har varit stort. Föreningen har anställt ett 30-tal medarbetare. Tio är läkare: tre specialister i allmänmedicin, en specialist i smärtlindring och sex ST-läkare. Dessutom står en specialist i invärtesmedicin, som även sitter i föreningens styrelse, beredd att börja arbeta på vårdcentralen vid behov.

– Vi var lite oroliga över att hitta specialister i allmänmedicin, men det har löst sig väldigt bra. Vi ville få tag på distriktsläkare som även är duktiga på att utbilda ST-läkare och det har vi fått, säger Stefan Kanerva.

Mårten Svensson, specialist i allmänmedicin och tidigare studierektor för Ådalens primärvård, är en av de nyanställda läkarna. Han kom till Landstinget Västernorrland som ST-läkare 1996. Han har tidigare gett utryck för en stor besvikelse på den nuvarande landstingsledningen, vilket ledde till beslutet att byta arbetsgivare.

– Vi hade en mycket bra rekryteringsplan på gång för ett år sedan som hade inneburit en fullbemannad hälsocentral inom fem–tio år, men som ratades av landstinget. Med Voon får vi vara med om att bygga upp någonting helt nytt och det känns som en revansch, säger han i en intervju med Allehanda.

Även distriktsläkarkollegan Jonas Norrby, som tidigare har arbetat i Kramfors och också har lång erfarenhet av att handleda ST-läkare, har tappat tron på det egna landstinget.

– Styret i landstinget har aldrig varit så dåligt. Det finns ingen vision alls, säger han till Allehanda.

Hittills har cirka 5 000 patienter listat sig på den nya vårdcentralen, som fått namnet Vårdcentral Sollefteå centrum. En stor grupp är patienter som har ett stort vårdbehov, enligt Stefan Kanerva.

– Vi var lite oroliga över att vi skulle få väldigt många patienter som kräver mycket vård och så har det blivit. Därför är det tur att vi har haft så bra bemanning redan från början så vi kan möta det behovet.

Målet för vårdcentralen är 8 000–9 000 listade patienter. Det hoppas Stefan Kanerva ska nås i sommar.

Nästa steg är att starta en filial och ytterligare en vårdcentral i Kramfors. Den ideella föreningen Ådalen reser sig, som startat Voon, håller även på att se över om de kan ta över driften av sjukhuset i Sollefteå eller bygga ett nytt sjukhus.

Läs också:

Sjukvårdsförening får öppna vårdcentral i Sollefteå

Har öppnat vårdcentral och vill driva sjukhus

Ådalen reser sig är en ekonomisk förening och ett nätverk på bland annat sociala medier. Bakom initiativet står både privatpersoner samt lokala företag och organisationer.

Ådalen reser sig var med och arrangerade de uppmärksammade protestdemonstrationerna i Kramfors och Härnösand förra året mot landstingets planer för sjukvården i Västernorrland.

Den ideella föreningen har startat Voon, ett kooperativt företag som sedan december driver en vårdcentral i Sollefteå. Stefan Kanerva är ordförande för både Voon och Ådalen reser sig.