Som Läkartidningen tidigare berättat skulle två vittnen höras av åklagaren på torsdagen i den svenske hjärtläkaren Fikru Marus domstolsfall i Etiopien. Vittnena skulle egentligen hörts tidigare, men de infann sig aldrig i rätten och åklagaren fick en ny chans den 25 januari.

Men vittnena infann sig inte denna gång heller, varpå rätten förklarade förhandlingarna avslutade. Dom ska meddelas den 12 mars, säger Fikru Marus svenska advokat Hans Bagner.

Rättegången rör terrorbrott i samband med ett upplopp i det fängelse Fikru Maru sitter häktad i, vilket ledde till en brand och att 23 människor omkom. Han har åtalats tidigare för kännedom om mutbrott, men funnits oskyldig. Dock har rättsfallen avlöst varandra och Fikru Maru har suttit frihetsberövad i Etiopien sedan 2013. Rättsprocesserna, som skjutits upp tiotals gånger, anses av flera vara en del i ett maktpolitiskt spel i Etiopien.

 

Läs även:

Fikru Marus dom uppskjuten

Rättegången mot Fikru Maru har återupptagits

Emy Maru kämpar för att få sin far fri

SLF och WMA ställer sig bakom upprop för att få Fikru Maru fri

Rättegången mot fängslade Fikru Maru skjuts upp till nästa år

Wallström krävdes på svar om Fikru Maru

Fikru Marus dotter: »Våra högsta politiker kan göra mer«

Fikru Maru frias i gammalt åtal

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott