Fikru Maru greps i Etiopien 2013 misstänkt för mutbrott. Det brottet blev han senare frikänd för, men innan han blev frisläppt fick han ett nytt åtal riktat mot sig. Den här gången för terroristbrott. Misstankarna gäller medverkan till ett fängelsupplopp som ledde till en brand i vilken flera personer omkom.

Rättsprocessen har varit extremt långdragen, men nu har rättegången återupptagits. Enligt Hans Bagner, Fikru Marus svenska advokat, ska rättegången pågå under den här veckan och nästa.

Samtidigt kom under onsdagen rapporter från flera medier, bland annat Sveriges Radio, om att Etiopiens premiärminister meddelat att åtalen mot alla politiska fångar ska läggas ner och att alla som dömts ska benådas.

Hans Bagner kan i nuläget inte lämna några besked om Fikru Maru finns med bland de fångar som ska släppas.

– Jag har inte hört särskilt mycket. Vi hade hoppats på att få ett besked igår. Det skulle publiceras en lista över de som berördes av den här amnestin men någon sådan lista har vi inte sett till och det verkar något förvirrat, säger Hans Bagner till Läkartidningen.

– Vi har försökt att få kontakt med UD också, men de hade heller inga kunskaper om det här, fortsätter han.

Enligt Hans Bagner är dock en förhoppning att Fikru Marus dotter Emy Maru, som befinner sig på plats i Etiopen, inom kort ska kunna få fram mer information.

Men några jättehöga förhoppningar om att Fikru Maru finns med på listan över de politiska fångar som berörs har han inte.

– Jag hoppas ju att han är med, men jag måste nog säga att jag inte tror det. I synnerhet eftersom det pågår en process mot honom, och det är väl en del som tyder på att de tycker att den får ha sin gång, säger han.

Hans Bagner hoppas att den här vändan i rättegången äntligen kan leda fram till ett avslut i domstolen.

– Min förhoppning är att målet tar slut. Att åklagaren under de här två veckorna som är avsatta får presentera sina vittnen och att domstolen säger »that’s it«, och inte går med på att åklagaren säger att han har fler vittnen som han inte kunnat få fram men som han vill ha fram vid ett senare tillfälle, vilket han gjorde i augusti. Jag hoppas att man stannar här och avslutar målet, och att man förhoppningsvis får en dom inom en rimlig tid, säger Hans Bagner.

Läs mer:

Emy Maru kämpar för att få sin far fri

SLF och WMA ställer sig bakom upprop för att få Fikru Maru fri

Rättegången mot fängslade Fikru Maru skjuts upp till nästa år

Wallström krävdes på svar om Fikru Maru

Fikru Marus dotter: »Våra högsta politiker kan göra mer«

Fikru Maru frias i gammalt åtal

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott