– Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi nu detta, säger barnmorskan Carina Montin till Nyhetsbyrån Siren.

– Vi är skyldiga att anmäla alla biverkningar, så som graviditeter, till Läkemedelsverket.

De 37 oönskade graviditeterna kommer från ett urval av 668 kvinnor som sökt sig till Södersjukhuset för att göra abort från september förra året fram till årsskiftet. Södersjukhuset kommer nu att undersöka om det finns fler fall längre tillbaka i tiden.

Med Natural Cycles kan man mäta sin temperatur varje morgon. Baserat på resultaten räknar appen ut när det bedöms vara säkert att ha sex. Carina Montin berättar för Nyhetsbyrån Siren att appen är särskilt populär bland unga kvinnor. Appen marknadsförs bland annat med argumentet att användaren slipper biverkningar. 

På Natural Cycles hemsida anges att appen är effektiv till 99 procent vid perfekt användande. Men för att metoden ska fungera måste användaren ha en regelbunden menscykel och följa instruktionerna noga påpekar Carina Montin.
– Det kanske är så att ungdomar ska använda ett säkrare preventivmedel, säger hon till Siren.

Appen är inte godkänd av Läkemedelsverket, men har en certifiering enligt EU:s regelverk för medicintekniska produkter. Natural Cycles har kommenterat anmälan i ett skriftligt svar till SVT Nyheter.
»Inget preventivmedel är 100 effektivt och oönskade graviditeter är tyvärr en risk med alla preventivmedel«.

De skriver också att av hundra kvinnor som använder appen under ett år, kommer sju ändå bli gravida.

Lena Marions, överläkare i obstetrik och gynekologi på Södersjukhuset och medicinsk redaktör för Läkartidningen, sa i SVT:s Aktuellt den 11 januari att problemet med appen förmodligen är att den inte är särskilt användarvänlig.

– Men den är framför allt till för att tala om när man är fertil, och där fyller den verkligen en funktion, för de som vill bli gravida lär sig hur kroppen fungerar och hur de ska göra.

Hon påpekar vikten av saklig information och säger att den som absolut inte vill bli gravid kanske ska använda en annan metod.