Ahmadreza Djalali, som har sitt ursprung i Iran men sedan flera år tillbaka bor och arbetar i Sverige, greps under en arbetsresa till Iran 2016 och anklagades för spioneri. I oktober förra året dömdes han till döden, en dom som efter överklaganden fastställdes i början av februari i år.

Omvärldens kritik mot fängslandet och domen har varit massiv. Bland annat har World Medical Association (WMA), Amnesty samt ett stort antal Nobelpristagare engagerat sig i fallet. I januari höll Karolinska institutet (KI) en manifestation där rektor Ole Petter Ottersen krävde ett omedelbart frigivande av Ahmadreza Djalali, som disputerade i katastrofmedicin vid KI 2012.

Svenska Utrikesdepartementet (UD) har engagerat sig i fallet, men har uppgett att det varit svårt då Ahmadreza Djalali inte varit svensk medborgare utan enbart haft permanent uppehållstillstånd i Sverige. 

På lördagen bekräftade dock UD för Ekot att Migrationsverket beviljat Djalali svenskt medborgarskap. Det innebär att de svenska myndigheternas formella rätt att träffa och bistå KI-forskaren ökar.

– Det är ju så att det har varit svårt för oss att få information. När man nu ser att medborgarskapet är beviljat så är det ett faktum. Vi kommer att fortsätta agera som vi har gjort tidigare och våra krav kvarstår. Vi kräver att dödsstraffet mot honom inte ska verkställas, säger Patric Nilsson, kansliråd på Utrikesdepartementet, till Ekot.

Vad beslutet om medborgarskap betyder i praktiken är dock svårt att säga. Enligt Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, kan det ge Sverige en bättre förhandlingsposition – samtidigt som Iran enligt honom kommer att hävda att man inte godkänner dubbla medborgarskap.

– Det kommer Sverige att lyssna på, men inte köpa. De kommer att kräva att få träffa honom, säger Said Mahmoudi till Ekot.

Ahmadreza Djalali uppges må mycket dåligt i fängelset. Vid ett besök i Iran talade den svenska EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) med honom i telefon:

– Han ringde mig från fängelset. Han har en svår depression vilket naturligtvis är fullt förståeligt med tanke på att han går och väntar på att dödsdomen mot honom ska genomföras, och han har gått ned 20 kilo i vikt, berättade Lars Adaktusson för Sveriges Radio på fredagen.

Under besöket i Iran, som skedde tillsammans med en delegation från EU-parlamentets utrikesutskott, träffade Lars Adaktusson bland annat talmannen i det iranska parlamentet. Delegationens medlemmar ska enligt uppgifter till Sveriges Radio ha tagit upp Ahmadreza Djalalis fall och krävt att dödsdomen ska omprövas.

Flera namninsamlingar till stöd för Ahmadreza Djalali pågår också, bland annat via svenska Amnesty respektive Change.org. Enligt Lars Adaktusson anser den fängslade forskaren själv att internationell uppmärksamhet kring hans fall är enda sättet att förhindra att dödsdomen verkställs.

Läs också:

WMA upprepar vädjan: Frige Djalali

KI begär möte med Irans ambassadör om dödsdömd forskare

KI-forskaren Djalalis dödsdom fastställd

Dödsdom mot fängslad KI-forskare står fast

WMA uppmanar Iran: Släpp omedelbart KI-forskaren fri

KI-forskare uppges ha dömts till döden i Iran

WMA uppmärksammar KI-forskaren Djalali

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning