Läkartidningen berättade tidigare i veckan att dödsdomen mot läkaren och KI-forskaren Ahmadreza Djalali står fast.

Nu har Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen tillsammans med Kungliga vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran K Hansson och Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Internationals svenska sektion, undertecknat ett brev som skickats till Irans ambassad med en begäran om ett möte med ambassadören för att ta upp Ahmadreza Djalalis fall.

I brevet uppmanas också Iran att upphäva domen, se till att Ahmadreza Djalali ska få tillgång till en advokat efter sina önskemål samt att svenska ambassaden ska beviljas tillgång till honom.

Ahmadreza Djalali är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012. I oktober förra året dömdes han till döden för spioneri.

Domen har väckt starka reaktioner. Bland annat har World Medical Association (WMA), Amnesty samt ett stort antal Nobelpristagare engagerat sig i fallet. I januari höll Karolinska institutet en manifestation där rektor Ole Petter Ottersen krävde ett omedelbart frigivande av forskaren.

Brevet som nu skickats till Irans ambassad finns att ta del av på Karolinska institutets webbplats.

Läs mer:

KI-forskaren Djalalis dödsdom fastställd

Dödsdom mot fängslad KI-forskare står fast

WMA uppmanar Iran: Släpp omedelbart KI-forskaren fri

KI-forskare uppges ha dömts till döden i Iran

WMA uppmärksammar KI-forskaren Djalali

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning