Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Stefan Löfven ser särskilt tre områden som behöver stärkas. Det handlar om att korta väntetiderna, skapa en jämlik vård i hela landet och förbättra arbetsvillkoren i vården.

Han lovar att alla socialdemokrater i kommuner och landsting ska arbeta för att förbättra arbetsmiljön i vården: 

»Sjukvårdsyrket ska aldrig ses som någon form av god gärning, en uppoffring för det allmännas bästa. Jag vill att unga ska söka sig till sjukvårdsyrket och vilja stanna där, både för känslan av att göra något viktigt, men också för att det är ett utvecklande jobb, med bra arbetsvillkor«, skriver statsministern i Dagens Nyheter.

För att bryta den onda cirkeln vad gäller den allvarliga bristen på vårdpersonal har Socialdemokraterna som mål att vårdpersonalen ska öka med 14 000 personer till år 2022 och att fler ska få möjlighet att fortbilda sig med bibehållen lön.

Stefan Löfven vill bland annat satsa mer på förebyggande arbete, utbyggd primärvård och koncentreringen av högspecialiserad vård. I årets budget satsas totalt 5,5 miljarder på att stärka vården.

I dag, måndag, besöker statsministern Akademiska sjukhuset i Uppsala. Läkartidningen är på plats och kommer att rapportera från besöket. På onsdag ska Stefan Löfven och socialminister Annika Strandhäll besöka Länssjukhuset i Kalmar och därefter göra ett verksamhetsbesök på hälsocentralen i Borgholm.

Läs mer:

Kan Borgholm-modellen bli lösningen för framtidens sjukvård?