Som Läkartidningen tidigare berättat har Västra Götalandsregionen brutit sitt avtal med en privat vårdcentral efter allvarliga brister i BVC-verksamheten och en osäker journalhantering.

Patienter bokades gång på gång in för återbesök för saker som huvudvärk och trötthet. Det visar en granskning som SVT Nyheter Väst har gjort.

Enligt administrativ personal på vårdcentralen som tv-stationen pratat med hade läkaren och ägaren till vårdcentralen satt i system att boka in återbesök. Det ska ha rört sig om enklare problem rörande exempelvis trötthet och vattenkastning, och läkaren ska ha tagit emot nära 1 000 patienter i månaden under 2017. Patienterna gjorde i snitt mer än 16 besök per år, visar regionens granskning.

SVT har framförallt tittat på år 2015 när många asylsökande kom till Sverige. Den gruppen utgjorde ungefär 300 besök per månad. Ersättningen per besök var 1 400 kronor från asylenheten i Västra Götalandsregionen, och vårdcentralen fick på så sätt in 5,4 miljoner kronor från Västra Götalandsregionen det året.

Regionens tjänstemän har lagt ett förslag till politikerna om att kräva vårdcentralen på 21 miljoner kronor. Summan baseras på att vårdcentralen borde ha haft sex läkare i stället för fyra, samt två specialistsjuksköterskor, för att trygga patienternas säkerhet.

Vare sig SVT eller Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har lyckats nå ägaren.

 

Läs även:

Allvarlig kritik mot vårdcentral – regionen bryter avtal

Landsting kan kräva skadestånd efter nedlagd vårdcentral