Ahmadreza Djalali flyttade till Sverige med sin fru och två barn år 2009. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, KI, 2012. För två år sedan reste han till Iran, men blev 25 april gripen av iransk underrättelsetjänst.

Han satt fängslad i huvudstaden Teheran i 16 månader, misstänkt för samröre med fiendemakt och spioneri. Men anklagelserna preciserades inte närmare och han satt länge isolerad utan tillgång till försvarare.

I oktober i fjol dömdes han till döden. Domen överklagades men fastställdes i februari i år. Samma månad beviljades han svenskt medborgarskap och utrikesdepartementet krävde att han skulle friges.

Omvärldens kritik mot Iran har varit kraftig. World Medical Association (WMA) människorättsorganisationen Amnesty och ett stort antal Nobelpristagare har engagerat sig i fallet. I januari höll KI en manifestation där rektor Ole Petter Ottersen krävde ett omedelbart frigivande. I mars lämnade Amnesty över en protestlista med mer än 200 000 underskrifter till Irans ambassad i Stockholm. Även Change.org har en namninsamling för att få Ahmadreza Djalali fri.

Forskaren uppges må mycket dåligt i fängelset. Den svenske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson besökte honom tidigare i år och berättade för Sveriges Radio att Ahmadreza Djalali led av svår depression och hade tappat 20 kilo.

Utrikesdepartementet kan inte kommentera detaljer, men meddelar att det finns regelbunden kontakt med Iran om Ahmadreza Djalalis fall.

– Vi tar kontinuerligt upp fallet på hög nivå med företrädare för Iran både i Stockholm och i Teheran. Vi har framfört med emfas både Sveriges och EU:s syn på dödsstraffet, säger Per Karlsson, presskommunikatör på utrikesdepartementet, till Läkartidningen.

Ahmadreza Djalali sa i sitt samtal med Lars Adaktusson att han tror att internationell uppmärksamhet är det enda som kan hindra Iran från att verkställa dödsstraffet.

 

Läs också:

Dödsdömd KI-forskare har fått svenskt medborgarskap

WMA upprepar vädjan: Frige Djalali

KI begär möte med Irans ambassadör om dödsdömd forskare

KI-forskaren Djalalis dödsdom fastställd

Dödsdom mot fängslad KI-forskare står fast

WMA uppmanar Iran: Släpp omedelbart KI-forskaren fri

KI-forskare uppges ha dömts till döden i Iran

WMA uppmärksammar KI-forskaren Djalali

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning