Läkartidningen rapporterade i går, torsdag, om att Socialstyrelsen medger fel i en rapport om metoder för medicinsk åldersbedömning från 2016. Bakgrunden är att två utomstående statistiker bland annat pekat på fel i beräkningarna gällande risken för att ett barn misstas för en vuxen vid magnetkameraundersökning av knäled.

Socialstyrelsen gav statistikerna rätt i att det var fel att skriva att myndigheten beräknat risken för att ett barn misstas som vuxen, när det i själva verket handlade om sannolikheten för att de som bedöms ha mogen knäled är barn.

Nu ska rapporten revideras med tydligare skrivningar, men Socialstyrelsen menar dock att rapportens slutsatser om att magnetkameraundersökning är en lovande metod kvarstår.

Den aktuella rapporten låg delvis till grund för Rättsmedicinalverkets val av metod för genomförandet av de medicinska åldersbedömningarna i asylprocessen. Men trots de nu uppdagade bristerna tänker RMV fortsätta med åldersbedömningarna. Det rapporterar nyhetsbyrån TT.

– Vår bedömning är att underlaget är tillräckligt för att utföra åldersbedömningar, säger Carl Johan Wingren, docent och metodansvarig för medicinska åldersbedömningar på Rättsmedicinalverket till TT enligt Svenska Dagbladet.

På TT:s fråga om vad han säger om forskarnas kritik svarar han:

– Det spelar ingen roll om metoden belyser sannolikheten för att ett barn misstas som vuxen eller tvärtom. Metoden belyser ändå denna risk, oavsett vilket håll man väljer att se den ifrån.

Enligt TT delar dessutom RMV helt och hållet Socialstyrelsens bedömning att magnetkameraundersökning är en lovande metod.

En av de kritiska statistikerna, professor Johan Bring, vänder sig emot det påståendet.

– Problemet är att vi inte vet om den är lovande eller inte, eftersom de har räknat fel. Då måste man räkna om och räkna rätt, säger han till TT.

Han anser att Rättsmedicinalverket tillfälligt ska pausa sina bedömningar och fundera över hur man bör gå vidare.

Relaterade artiklar:

Socialstyrelsen medger fel i rapport om metoder för åldersbedömning 

Socialstyrelsen bjuder in kritiska statistiker till möte

RMV står fast vid metod för medicinska åldersbedömningar

Rättsläkare lämnar RMV: »Jag kan inte stå för hanteringen av medicinska åldersbedömningar«

Europarådet kritiskt till Sveriges medicinska åldersbedömningar