En grundvaccination mot TBE kostar ungefär 1 000 kronor per person, men från och med i år får alltså barn och unga i Sörmland gratis vaccin.

I Sveriges Radios P1 Morgon berättar landstingsrådet Monica Johansson (S) att hon ser det som ett viktigt förebyggande arbete i just Sörmland, eftersom det är ett högriskområde för TBE.

– Vi vill att alla barn och unga ska kunna få ett skydd oavsett hur tjocka föräldrarnas plånböcker är. Det här har varit en ganska tung post för barnfamiljer som har flera barn. Vi har sett att det har påverkat tendensen till att vilja gå och vaccinera sig, säger hon.

Och även om Sörmland hade få fall av TBE förra året så tycker Monica Johansson att det är värt de runt 2 miljoner kronor som landstinget räknar med att det hela ska kosta. 

– Ja, det är faktiskt värt de här pengarna. Vi hoppas ju att det kommer att kosta lite mer, för vi vill att fler ska kunna vaccinera sig.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till P1 Morgon att Folkhälsomyndigheten inte utrett frågan om staten ska subventionera TBE-vaccination och att andra typer av vaccin ligger före på agendan.

Han konstaterar också att det är upp till landsting själva att avgöra om de vill stå för kostnaderna av TBE-vaccin.

– Jag tycker att man behöver göra en ordentlig analys innan man går vidare. Det finns säkert andra insatser med att öka kunskap och tillgänglighet som också kan ha effekt, säger han till P1 Morgon.

På debattplats i Läkartidningen har röster tidigare höjts såväl för som emot subvention och införande av TBE-vaccination i det allmänna vaccinationsprogrammmet. Läs mer här:

Dags att diskutera subventionerad TBE-vaccination

TBE-vaccination i Sverige är ingen självklarhet