Länsverksamhetschefen Leif Israelsson fick med omedelbar verkan lämna sin tjänst under förra veckan. Som Läkartidningen tidigare har rapporterat har den enda fast anställda kirurgen vid Örnsköldsviks sjukhus nyligen sagt upp sig.

Till Sundsvalls tidning säger sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson att hon inte vågar lita på att Leif Israelsson klarar av att tillsätta de vakanta kirurgtjänsterna i Örnsköldsvik.

Ångermanlands läkarförening har kommenterat uppsägningen. Föreningen anser enligt SVT Västernorrland att det är »omöjligt att vara närvarande i ett konstruktivt och utvecklande ledarskap på alla tre orterna samtidigt«.

Läkarföreningens ordförande Lars Rocksén säger att Leif Israelsson skapat en välfungerande verksamhet vid Sundsvalls sjukhus, där han varit chef länge, men att den nuvarande organisationen har »orsakat ett frånvarande ledarskap vid Sollefteå och Örnsköldsvik sjukhus med efterföljande brister i ledning och utvecklingsmöjligheter«. Nu behövs det enligt läkarföreningen tydliga beslut för att säkra kompetensförsörjningen och skapa en bra arbetsmiljö.

I en intervju med lokaltidningen Allehanda är Lars Näslund, tillförordnad enhetschef för kirurgläkarna vid Örnsköldsviks sjukhus, inne på samma linje.

– Det får inte finnas någon tvekan från länsklinikledningen om att den akuta kirurgin ska finnas kvar vid Örnsköldsviks sjukhus, svarar han på frågan om hur sjukhuset – som i dag bemannas med stafettläkare och kirurger från Sundsvall och Umeå – ska lyckas rekrytera och behålla egna kirurger.

Lars Näslund slutar i sommar. Arbetet med att rekrytera en permanent enhetschef pågår. 

Läs även:

Sista kirurgen i Örnsköldsvik har sagt upp sig

Kirurgerna i Örnsköldsvik får egen chef – från industrin

Vändning i Örnsköldsviks ödesfråga

Facket: »Stort steg bakåt« för akutkirurgin i Örnsköldsvik

Akutkirurgin i Örnsköldsvik ska få lokal chef

Turbulensen kring sjukvården i Västernorrland fortsätter

Örnsköldsviks sjukhus: »Starkare lokalt ledarskap krävs för att stärka akutkirurgin«

Läkarbrist hotar akutkirurgin i Örnsköldsvik