Personal från Läkare utan gränser var på plats i Kongo-Kinshasa även under ebolautbrottet 2014. Foto: Gabriele Casini/Läkare Utan Gränser

Kongo-Kinshasas folkhälsominister bekräftar ett upptäckt fall av ebola i miljonstaden Mbandaka. Det är 13 mil från det område där de första fallen observerades tidigare denna månad, rapporterar BBC.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO:s uppdatering för 15 maj har 44 fall rapporterats, varav tre är bekräftade och de andra klassade som troliga eller misstänkta. 23 personer bekräftas döda, uppger Läkare utan gränser.

Mbandaka är ett nav, både för resor till huvudstaden Kinshasa och till andra länder. Det gör att WHO befarar att smittan kan spridas explosionsartat. 

– Det här är en stor förändring i utbrottet. Vi har nu ebola i en stad, vilket är något helt annat än ebola på landsbygden, säger Peter Salama, epidemiolog och överdirektör för WHO:s avdelning för krisberedskap, till BBC.

Mbandaka ligger i den nordvästra delen av landet, vid Kongofloden och nära gränsen till Kongo-Brazzaville. I norr finns också Centralafrikanska republiken, och nedströms finns Kongo-Kinshasas huvudstad med tio miljoner invånare.

Läkare utan gräser meddelar att organisationen trappar upp sina insatser i området. Bland annat har en isoleringszon inrättats på Mbandaka-sjukhuset, samt ett på sjukhuset i staden Bikoro, ett par timmar söder om Mbandaka.

Vårdpersonal har identifierat 430 personer som kan ha haft kontakt med smittade, och spårar nu mer än 4 000 kontakter till dessa, utspridda över nordvästra Kongo. 4 000 doser vaccin har också anlänt till området och fler är på väg, meddelar WHO. 

Mellan 2014 och 2016 dog 11 300 personer av ebola i Libyen, Guinea och Sierra Leone.

Läs mer:

Sierra Leone efter ebolaepidemin

Ebolautbrottet – samlingssida med Läkartidningens artiklar