I slutet av januari i år beslutade Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen att fälla Paolo Macchiarini och tre medförfattare för oredlighet i forskning. Beslutet gällde en artikel som publicerades 2015 i den vetenskapliga tidskriften Respiration.

I samband med beslutet underrättades tidskriften med en begäran om att artikeln omedelbart skulle dras tillbaka. Men trots flera påpekanden från KI har så inte skett, vilket nu får Ole Petter Ottersen att reagera.

I ett blogginlägg på Karolinska institutets webbplats skriver han bland annat att den aktuella artikeln kan leda till felaktig behandling och lidande för framtida patienter och att det är tidskriftens ansvar att artiklen dras tillbaka. Dessutom publicerar han delar av korrespondensen med ansvariga på tidskriften.

Bland annat framgår att tidskriften inte anser sig vara i en sådan position att de kan göra en bedömning huruvida artikeln ska dras tillbaka eller inte. Tidskriften menar att de har en skyldighet mot vetenskapssamhället att vara en plattform för diskussion och ett forum för debatt. Därför har man erbjudit berörda parter att skicka in brev med sin syn på »konflikten« så att tidskriftens läsare ska kunna bilda sig en egen uppfattning i ärendet.

»Jag är både överraskad och besviken över svaren från Respiration. Det här rör sig om en artikel som är baserad på en konstaterad oetisk forskning som skett utan etisk prövning eller tillstånd och som orsakat onödigt lidande för en svårt skadad patient. En sådan artikel måste dras tillbaka. Att bjuda in till en ’vetenskaplig diskussion’ om detta faller på sin egen orimlighet«, skriver Ole Petter Ottersen i inlägget.

Han hänvisar också till ett annat fall där en misstänkt falsk KI-forskare under pseudonymen »Lars Andersson« vid flera tillfällen publicerat vaccinkritiska artiklar i vetenskapliga tidskrifter i lärosätets namn, vilket Läkartidningen tidigare rapporterat om.

I det fallet menar Ole Petter Ottersen att två av tre berörda tidskrifter tagit sitt ansvar och dragit tillbaka dessa artiklar, och att det för honom är självklart att Respiration ska göra samma sak med den aktuella Macchiarini-artikeln.

Blogginlägget finns att ta del av här.

Läs mer:

KI fäller Macchiarini och tre medförfattare för forskningsfusk

Expertgrupp friar Macchiarini

Macchiarini-artikel får hård kritik

KI utreder misstänkt falsk forskare: »Extremt allvarligt«

Tidskrifter drar tillbaka artiklar av falsk KI-forskare