– Just nu har vi sådan tur att det är få personskador på grund av bränderna. Så nu förbereder vi oss framförallt i de områden där det kan komma skadade, då i Hammarstrand och i Sveg där vi ser att det är störst hot mot människor, säger Anna Främner, biträdande primärvårdschef, till Sveriges Radio P4 Jämtland.

I länet rasar flera pågående bränder. Bland annat brinner ett större område söder om Sveg, Fågelsjö–Lillåsen, där räddningstjänsten under onsdagen fått hjälp av ett italienskt brandplan som vattenbombar området ovanifrån. På flera andra platser har såväl bandvagnar som helikoptrar satts in i släckningsarbetet, enligt Sveriges Radio.

Sjukvården förbereder sig i första hand för att kunna ta emot patienter som fått andningsproblem på grund av röken. Ännu så länge har dock bara en handfull personer sökt vård för rök- eller brännskador, säger Anna Främner.

– Sen förbereder vi oss också på att det kan komma vanliga olyckor. Är det mycket folk som är stressade och ute och kör bil så kan det ju komma vanliga olyckor också. Där försöker vi och ambulansen hjälpas åt.