Nu hamnar Region Jämtland/Härjedalen i strålkastarljuset för årets stora valfråga när rikspolitikerna drabbar samman i en stor sjukvårdsdebatt på Storsjöteatern i Östersund.

Som Läkartidningen tidigare har skrivit är regionens ekonomi katastrofal. Regionen som stuckit ut negativt under flera år, har nu över en miljard kronor i skulder och i december förra året var det osäkert om medarbetarna skulle kunna få ut sina löner.

Revisorerna i regionen har vid två tillfällen avstyrkt att regionstyrelsen ska beviljas ansvarsfrihet. Vid dessa tillfällen, liksom flera ytterligare tillfällen, har regionfullmäktige dock nöjt sig med att ge styrelsen en anmärkning.

Region Jämtland/Härjedalen begärde förra året stöd från Sveriges Kommuner och landsting (SKL) för att analysera det knepiga ekonomiska läget samt komma med åtgärdsförslag. SKL föreslog bland annat att regionen borde koncentrera hälsocentralerna till färre ställen och satsa på digitala lösningar. SKL ifrågasatte också om en så liten region ska ha ett länssjukhus med så pass omfattande verksamhet som i dag.

I våras klubbade regionstyrelsen igenom ett flertal kontroversiella sparförslag. Bland åtgärderna finns att minska antalet anställda inom vården med cirka hundra personer, lägga ned en hälsocentral i ett socioekonomisk utsatt område i Östersund, införa ett generellt anställningsstopp och en ny schemamodell, vilken bland annat innebär att anställda ska arbeta varannan helg. 

Efter förra valet bildade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet majoritet i Region Jämtland/Härjedalen, men samarbetet sprack redan efter ett år eftersom man inte var överens om hur man skulle komma tillrätta med regionens dåliga ekonomi. Det slutade i stället med att Socialdemokraterna och Moderaterna gick samman och sedan dess har styrt i regionen. 

Inför valet i september har dock M sagt att de tänker lämna samarbetet och i stället gå samman med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Allianspartierna i regionen har också tagit fram ett gemensamt valmanifest.

Dagens debatt är en del av ett samarbete mellan SVT Jämtland, Sveriges Radio P4 Jämtland, Länstidningen och Östersunds-Posten för att specialgranska sjukvården inför valet under hashtaggen #rättvisvård. Debatten som startar klockan 13.30 kommer att direktsändas i Sveriges Radio P4 Jämtland och SVT Forum. Direkt efter debatten 15–15.30 chattar deltagarna på Östersunds-Postens, Länstidningens, P4 Jämtlands och SVT Jämtlands webbplatser. Läkartidningen är också på plats och kommer att rapportera om debatten.

Deltagare i debatten om #rättvisvård

Annika Strandhäll (S), socialminister/sjukvårdsminister
Anders W Jonsson (C), gruppledare i riksdagen/1:e vice ordf  
Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson 
Karin Rågsjö (V), vårdpolitisk talesperson
Acko Ankarberg Johansson (KD), partisekreterare och talesperson i sjukvårdsfrågor
Anders Åkesson (MP), regionråd med ansvar för sjukvård, sitter i partistyrelsen 
Per Ramhorn (SD), sjukvårdspolitisk talesperson
Anna Starbrink (L), sjukvårdspolitisk talesperson

SKL:s vård- och omsorgschef Hans Karlsson och personer med egna berättelser från vården kommer också att delta.