Förra sommarens mycket uppmärksammade köer till vissa canceroperationer på Karolinska universitetssjukhuset ledde till att sjukhuset valde att initiera en egen utredning.

Uppdraget gick till Anders Milton, läkare och tidigare ordförande i Sveriges läkarförbund. I slutet av maj presenterade han sina slutsatser om händelseförloppet och vad som borde ha gjorts annorlunda.

Enligt Dagens Nyheter finns kritiker inom Karolinska universitetssjukhusets organisation som bland annat anser att Anders Miltons rapport inte tillräckligt berört hur omorganisationen med modellen värdebaserad vård bidragit till den uppkomna situationen med cancerköerna. 

Samtidigt påstår nu tidningen att Anders Milton själv har intressen i värdebaserad vård genom att han är delägare och sitter i styrelsen i psykiatribolaget Wemind, som har vårdavtal med Stockholms läns landsting.

Wemind har enligt Dagens Nyheter samarbetat med bolaget Ichom kring värdebaserad vård. Ichom är i sin tur grundat av konsultbolaget Boston Consulting Group, som arbetat med att införa modellen med värdebaserad vård på Karolinska universitetssjukhuset, och KI-professorn Martin Ingvar.

Anders Milton uppger för Dagens Nyheter att han aldrig haft kontakt med Boston Consulting Group kring värdebaserad vård. På tidningens fråga om han tror att hans intressen i värdebaserad vård kan ha påverkat arbetet med utredningen av Karolinska svarar Anders Milton:

– Nej, nej, nej det är helt olika saker. Det är bara namnet som är detsamma. Vi pratar om värdebaserad ersättning. Det Karolinska håller på med är något helt annat, det är bara samma namn.

Men Anders Miltons bolagskopplingar kan ses som problematiska. Det anser Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det verkar ganska uppenbart att han sitter på två eller flera stolar, samtidigt. Det förefaller inte särskilt lyckat. Om han är involverad med dem som arbetat med Karolinska inom dessa områden, är det märkligt att han över huvudtaget åtar sig att göra en utvärdering där, säger han till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Det är ju så, när det gäller jävsproblem, att man ska undvika att göra något som över huvudtaget kan ifrågasättas. Även om det inte kan bevisas eller direkt sägas att han tagit hänsyn, så finns helt klart ett potentiellt intresse för honom att ta hänsyn. Den risken ska han inte utsätta sig för.

Läs också:

Karolinskas högsta ledning larmades om cancerköerna

Anders Milton har utrett Karolinskas cancerköer: »Jag tror att man underskattade problemet med personalbristen«

IVO ger Karolinska bakläxa – cancerköer inte tillräckligt utredda

Lämnade ut patientdata utan etiska tillstånd – SLL kräver utredning

Karolinska universitetssjukhuset bryter med ännu ett omstritt företag

Karolinska universitetssjukhuset fortsätter betala amerikanskt bolag

Stockholms läkarförening: »Viktigt att ta kontroll över Nya Karolinska«