Möjliga socialministerkandidater. Överst från vänster: Annika Strandhäll (S), Anders W Jonsson (C), Ebba Busch Thor (KD, partiledare). Nederst från vänster: Anna Starbrink (L), Camilla Waltersson Grönvall (M), Acko Ankarberg Johansson (KD). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Anna Molander/SLL, Sveriges Riksdag, Kristdemokraterna

– En sak som vi nästan kan säga med säkerhet är att vi står inför ett svårbedömt parlamentariskt läge och en regeringsbildning som blir komplicerad, säger Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande, när hon strax före valet får frågan om möjliga socialministerkandidater.

Historiskt har socialministerposten varit viktig för Socialdemokraterna med flera tunga politiker – tätt förknippade med folkhemsbygget – som Gustav Möller, Gunnar Sträng och Sven Aspling med ansvar för frågorna.

– Om Socialdemokraterna fortsätter i regeringsställning kan det mycket väl bli oförändrat med Annika Strandhäll som fortsatt ansvarig för hälso- och sjukvård inom socialdepartementet. 

Heidi Stensmyrens förhoppning är att socialförsäkringsfrågorna ges en egen ministerportfölj.

Hon ser det inte som rimligt i längden att samma statsråd ska ha ett så omfattande ansvar som hälso- och sjukvård, folkhälsa, socialförsäkringar och dessutom idrott.

– Helene Hellmark Knutsson med sin bakgrund inom landstingspolitiken hade jag som tänkbar socialminister inför regeringsbildningen för fyra år sedan, men det blev ju utbildningsfrågor för henne och kanske troligt att hon fortsätter inom det området.

Vad tror du om det skulle bli en alliansdominerad regering?

– Då är det mer som talar för att socialministern kommer från ett mindre parti. Särskild KD har ju profilerat sig kring vårdfrågor och Ebba Busch Thor, alternativt partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, kan bli aktuella.

– Men även Centern och Anders W Jonsson ser jag som realistiskt. Skulle det bli ett statsråd från Liberalerna eller Moderaterna talar mycket för Anna Starbrink respektive Camilla Waltersson Grönvall.

Anders W Jonsson (C) är förste vice ordförande i Centerpartiet, Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting och Camilla Waltersson Grönvall socialpolitisk talesperson för Moderaterna.

Även Hans Winberg, generalsekreterare för tankesmedjan »Leading health care«, tror på ett KD-statsråd som leder Socialdepartementet vid en borgerlig regering.

– Det kan mycket väl bli Ebba Busch Thor och skulle Kristdemokraterna avstå den posten, tror jag mer på ett statsråd från Liberalerna än Moderaterna.

– Visst kan det bli komplicerat efter valet men realistiskt är det ändå enbart Kristersson och Löfven som är statsministerkandidater. Blir det en fortsatt S-ledd regering så kommer Annika Strandhäll säkert att fortsätta som socialminister. Åtta år på posten ska man orka med och med Lena Hallengren som parhäst börjar man få ordning också på LSS-frågan.

Anders Milton, tidigare ordförande i Läkarförbundet som haft flera statliga utredningsuppdrag, menar att mängden regeringsalternativ gör det ytterst svårt att förutse nästa socialminister. 

– Det är så många faktorer som spelar in i en regeringsbildning med balans mellan män och kvinnor, stad och land och så vidare. Dessutom kan det komma ett helt överraskande namn, som Gabriel Wikström efter förra valet.

Emma Henriksson (KD) har tidigare meddelat att hon tänker lämna politiken men hennes ordförandepost i socialutskottet visar, enligt Anders Milton, att Kristdemokraterna vill ha frågorna.

Göran Hägglund, tidigare socialminister för Kristdemokraterna, vill inte heller spekulera i namn. Men han slår ett slag för att socialministerposten är åtråvärd.

Att vara socialminister är inte så omöjligt som det stundtals kan verka, menar Göran Hägglund.

– Det är absolut inget lättskött pastorat med återkommande svårigheter att bestämma en huvudansvarig för de processer man vill få igång som minister. Men det är också intressant och meningsfullt med möjligheter att göra skillnad i frågor som rör många människor och som kan vara livsviktiga.

Tidigare socialministrar

Med 14 år i ämbetet är socialdemokraten Sven Aspling den socialminister som suttit längst. Sedan enkammarriksdagens införande har Sverige haft 16 socialministrar: Sven Aspling (S, 1962–76), Rune Gustavsson (C, 1976–78), Gabriel Romanus (L, 1978–79), Karin Söder (C, 1979–82), Sten Andersson (S, 1982–85), Gertrud Sigurdsen (S, 1985–89), Sven Hulterström (S, 1989–90), Ingela Thalén (S, 1990–91 samt 1994–96), Bengt Westerberg (L, 1991–94), Margot Wallström (S, 1996–98), Anders Sundström (S, 1998), Maj-Inger Klingvall (S, 1998), Lars Engqvist (S, 1998–2004), Berit Andnor (S, 2004–06), Göran Hägglund (KD, 2006–14), Annika Strandhäll (S, sedan juli 2017). Gabriel Wikström (S) hade formellt titeln folkhälso- och sjukvårdsminister 2014–17.