Det som nu sker i Norrbotten är ovanligt. Efter 84 år tvingas Socialdemokraterna släppa taget om makten i regionfullmäktige. Sjukvårdspartiet har gjort oerhörda framsteg i landstingsvalet – särskilt i Kiruna där man fick nästan 70 procent av Kirunabornas röster – och är nu det största partiet i den historisk sett röda regionen. S har samtidigt backat rejält i årets val. Nu inväntas det slutgiltiga valresultatet.

Men nuvarande landstingsrådet Anders Öberg (S) har redan kastat in handduken.

– Det är väl ett tydligt besked från norrbottningarna att de vill ha någonting annat än det vi har haft tidigare. Jag respekterar det val som norrbottningarna har gjort nu, säger han till SVT Nyheter.

Sjukvårdspartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna planerar att ta över styret tillsammans, och chansen att få ett majoritetsstyre ser god ut enligt de preliminära siffrorna. De träffades redan under måndagseftermiddagen.

– Vi har gjort upp en plan för hur vi ska gå vidare och är väl överens om de stora tagen men vissa detaljer återstår. Det handlar om organisation och i vilken ordning vi ska ta vallöften och liknande, säger oppositionsrådet Kenneth Backgård (SJVP) till SVT Norrbotten.

Linda Frohms, moderaternas förstanamn till regionfullmäktige, säger till SR P4 Norrbotten att partierna ligger nära varandra när det gäller politiska förslag inom hälso- och sjukvården, och även tycker ganska lika på andra områden.

– Men om det här ska funka och om vi ska ha en gemensam majoritet så krävs det och förväntas det att vi går in i samarbetet ganska jämlikt, säger Linda Frohms, moderaternas förstanamn till regionfullmäktige till lokalradion.

Därefter väntar väljarna på att vallöftena ska infrias. Sjukvårdspartiet vill göra en konsekvensanalys för att se hur man ska kunna göra de 20-procentiga besparingarna som behövs för att prioritera sjukvården.

Partiet har även lovat en magnetröntgenkamera till Kiruna och Kalix.

– Det är inte gjort i en handvändning, det ska upphandlas och göras plats för den och så vidare. Man köper inte en kamera i morgon och ställer dit den dagen efter, utan det ska förberedas på sjukhuset, utbildas personal och mycket annat, men det kommer att ske, säger Kenneth Backgård till SVT Norrbotten.