Många sjukvårdspartier har gjort bra val. Förutom valraketen Bevara akutsjukhusen i Region Jönköping, succén för sörmländska sjukvårdspartiet Vård för pengarna och de lokala sjukvårdspartierna i Västernorrland och Norrbotten har även sjukvårdspartierna i Värmland och Dalarna vunnit nya mandat.

Dalarnas sjukvårdsparti, som bland annat drivit frågan om att öppna BB i Mora igen, vinner två mandat och får 7,1 procent av rösterna. Partiet ingår i den så kallade Sjukvårdsalliansen som består av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna och befunnit sig i opposition den senaste mandatperioden. I Dalarna lutar det åt ett maktskifte i och med att S, som styr med stöd av MP, V och C, backar och C har sagt att de vill hoppa av samarbetet och i stället ansluta sig till Sjukvårdsalliansen. 

– Nu kan det bli maktskifte i Dalarna efter 92 år med rött styre. Det känns det jättebra att få vara med om, säger Lisbeth Mörk-Amnelius, ordförande i Dalarnas sjukvårdsparti till Dagens Medicin.

Sjukvårdspartiet i Värmland har fått 7,9 procent av rösterna i landstingsvalet och får sju mandat – två fler än tidigare mandatperiod.

– Vi är jätteglada att vi får ökat förtroende och gör något som värmlänningarna tycker är rätt. Man nyper sig lite armen. Men vi vet inte riktigt vad det kommer att innebära än, säger landstingsrådet Marianne Utterdal från Sjukvårdspartiet i Värmland.

Varför tror du att ni har ökat?

– Vi har hållit fast vid att hälso- och sjukvårdsfrågorna är våra viktigaste frågor och hållit fast vid inställningen att vi är ett tvärpolitiskt parti som fokuserar mer på vad värmlänningarna behöver än vilket parti som kommer med vilket förslag. Det tror vi att vi vinner mycket på.

I Värmland har Sjukvårdspartiet suttit vid makten i två mandatperioder som en del av Värmlandssamverkan, ett samarbete mellan sex partier: Sjukvårdspartiet, M, C, KD, L och MP. Trots samarbetet har Värmlandssamverkan dock inte haft egen majoritet i landstingsfullmäktige utan har varit beroende av Sverigedemokraternas stöd för att få igenom sina budgetar.

Marianne Utterdal är nöjd med samarbetet. De sex partierna har också deklarerat att de vill fortsätta på samma sätt efter valet. Men det preliminära resultatet i årets val visar att inget av blocken når upp till de 41 mandat som krävs för majoritet i landstingsfullmäktige. Dessutom åker MP ut.

– Vi har ingen aning om hur det blir. Nu får vi sätta oss och prata tillsammans och vänta på justeringen av de sista siffrorna.

Sjukvårdspartiet i Värmland bildades 2002 och växte fram genom ett missnöje mot nedläggningen av akutsjukhusen i Säffle och Kristinehamn. Partiet har haft plats i landstingsfullmäktige sedan det bildades. Bäst resultat fick de vid sitt första val, då de skrällde och fick 15 mandat i fullmäktige på en gång.

Sjukvårdspartiet Gävleborg tappar ett mandat enligt det preliminära resultatet. I valet 2014 fick partiet nära 8 procent av gävleborgarnas röster till regionfullmäktige, och blev därmed större än Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Nu ser sjukvårdspartiet ut att få 7,2 procent av rösterna, vilket innebär fem mandat. Partiets ordförande Henrik Olofsson säger till Dagens Medicin att han har svårt att förstå varför partiet har fått färre röster i årets val.

– Eftersom vården är en så viktig fråga hade vi hoppats på ett större väljarstöd. Det är svårt att veta vad det beror på.

I valet 2002 vann partiet fem mandat i fullmäktige, som de behöll fram tills 2010 då de minskade till fyra mandat. Förra valet slog de rekord med hela sex mandat, men nu backar partiet som kallar sig för ett tvärpolitiskt sakfrågeparti, alltså igen.

Partiet bildades år 2001 i Bollnäs, Gävleborgs län. Partiets omedelbara målsättning vid bildandet var att stoppa nedmonteringen av akutsjukvården vid sjukhuset i Bollnäs. I dag driver de bland annat frågan att akut- och förlossningsvård ska bedrivas vid sjukhusen i Bollnäs, Hudiksvall och Gävle.

I Gävleborg ser det ut som om den rödgröna koalitionen (V, S, MP och C) kan fortsätta vid makten utan stöd från vare sig Sjukvårdspartiet eller Sverigedemokraterna.

 

Läs mer om valet:

Succé för det nya och läkarledda partiet Bevara akutsjukhusen

Vård för pengarna näst störst

SD når 10 procent inom Saco

Sjukvårdspartier går fram i norr

Många vårdpartier går framåt

Så kan landstingen styras

Så gick det i de stora regionerna

Maktskifte i Kronoberg på väg

Valresultat i landstingen

Sollefteåläkare på valkvällen: »Vi måste blicka framåt«

Sjukvårdsparti räknar med uppsving

Viktigaste vårdfrågorna efter valet

De kan bli socialminister efter valet