Sjukvårdspartiet har sedan tidigare ett starkt fäste i Norrbotten, men har aldrig tidigare lyckats ta sig förbi S som har haft makten i 84 år. Men nu tror Sjukvårdspartiets partiledare, psykologen Kenneth Backgård, som bildade partiet på 90-talet, på ett historiskt maktskifte i regionen.

Enligt de preliminära siffrorna får Sjukvårdspartiet 34,9 procent av rösterna, vilket är en ökning med 15 procent sedan förra valet. Det ger dem 27 mandat i regionfullmäktige och gör dem till det största partiet i Norrbotten.

– Det här är ju kanonbra. Det är historiskt att det troligen blir en brytning av ett 84-årigt maktinnehav, säger han till SVT Norrbotten.

I Kiruna har de sitt starkaste fäste och får nästan 70 procent av rösterna.

– Det är en sanslöst stor siffra. Det är ett rungande ja till vår politik från nästan hela Kirunas befolkning, man kan inte säga annat. Det innebär ett enormt förtroende som vi måste leva upp till och jag tror att vi kan göra det, säger Kenneth Backgård till SVT Norrbotten.

Tilllsammans med C, M och L ser Sjukvårdspartiet ut att få en majoritet. Företrädare för SJVP, C, L och M ska enligt Norrbottens-Kuriren att ses vid ett möte i regionhuset redan på måndagseftermiddagen, då man kommer att inleda förhandlingar om att bilda en ny regionledning. 

S är näst störst men backar rejält. De får 29 procent, en minskning med 11 procent, enligt de preliminära resultaten. Det är ingen helt oväntad skräll. Tidigare opinionsmätningar har pekat mot ett maktskifte i Norrbotten i höst och att Socialdemokraternas position som största parti är hotad i och med det minskade väljarstödet och det lokala sjukvårdspartiets framgångar.

– Det är tydligt att väljarna vill se en annan utveckling än vad vi har kunnat presentera. Vi hade behövt vara ute och samtala mera och beskriva den komplexa situationen inom sjukvården, säger regionrådet Anders Öberg (S) till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Det ser även ut som MP och L måste lämna regionfullmäktige i Norrbotten, medan Sverigedemokraterna går framåt och får fem mandat.

I Västernorrland gör Socialdemokraterna som väntat också ett mycket dåligt val och ser ut att stanna på 35,5 procent i landstingsvalet, ett tapp på nästan 13 procent. Där förmodas frågan om Sollefteå sjukhus ha spelat en avgörande roll i landstingsvalet. Ser man bara till rösterna i Sollefteå handlar det om ett oerhört ras för S: från 47,8 procent förra valet till 13,8 procent enligt de preliminära siffrorna.

Sjukvårdspartiet gör en stor comeback i Västernorrland i årets val och får 8,8 procent av rösterna i Västernorrland, enligt preliminära siffror när nästan alla röster är räknade. Det ger dem 7 mandat. I Sollefteå är de extra starka och får hela 33 procent. Men skillnaderna mellan olika orter i Västernorrland är stora. I Sundsvall fick partiet till exempel bara 2,6 procent av rösterna.

Sjukvårdspartiet bildades 1994 men aktiviteten har gått i vågor sedan dess. Förra valet ställde sig partiet utanför matchen, men i årets val har de satsat stort.

I dag är det S som styr med stöd av Miljöpartiet i Västernorrland. Men nu ser kartan ut att ritas om helt. Samtidigt som S backar åker MP ur fullmäktige. Stödet för Liberalerna och Moderaterna minskar också, samtidigt som Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna har fått fler röster.

Sjukvårdspartiet har inför valet förutspått – och slagit vad om – att det blir en koalition mellan M och S som tar över. Socialdemokraternas gruppledare i regionfullmäktige, Anna-Karin Sjölund, har tidigare gläntat på dörren för ett eventuellt samarbetet mellan de båda partierna efter att en Sifo-undersökning i Västernorrland visade att S skulle backa stort. Nu väntar en tid av intensiva förhandlingar – och väntan.

Först vid fullmäktige i november väntas det slutgiltiga beslutet om vilka politiska partier som ska leda regionen komma.

 

Läs mer om valet:

Succé för det nya och läkarledda partiet Bevara akutsjukhusen

Vård för pengarna näst störst

SD når 10 procent inom Saco

Många vårdpartier går framåt

Så kan landstingen styras

Så gick det i de stora regionerna

Maktskifte i Kronoberg på väg

Valresultat i landstingen

Sollefteåläkare på valkvällen: »Vi måste blicka framåt«

Sjukvårdsparti räknar med uppsving

Viktigaste vårdfrågorna efter valet

De kan bli socialminister efter valet