Det nystartade sjukvårdspartiet Bevara akutsjukhusen får nio procent av rösterna i landstingsvalet, enligt preliminära siffror. Det ger dem sju mandat. Partiets företrädare har tidigare sagt att man satsar på att ta fyra eller fem mandat.

Martin Nedergaard-Hansen, som är förstanamn på partiets lista och ST-läkare på ortopeden vid Höglandssjukhuset i Eksjö, är förvånad över framgången.

– Det lutade åt att vi skulle komma in. Men det är klart att vi är förvånade över att vi fått ett så stort genomslag. Det är svårt att veta innan. Men när vi varit på stan i Höglandet eller Värnamotrakterna har vi märkt att många hört talas och varit positiva till oss.

Sakfrågepartiet bildades inför valet som en följd av att anställda i akutsjukvården i Eksjö och Värnamo bestämde sig för att väcka debatt och jobba politiskt för att stärka akutsjukvården som helhet. Att slå vakt om akutsjukhusen, ha ett lokalt ledarskap och förankra besluten i verksamheten är deras hjärtefrågor. 

– Det är fantastiskt att vi har nått ut med vårt budskap på så kort tid. Vi har berättat vilka förändringar som vi tror att politiken behöver och hållit oss till detta, och invånarna har trott på det som vi tror på. Det känns roligt, säger Martin Nedergaard-Hansen.

Trots framgångarna blev det inte mycket till firande i natt för hans del. Han jobbar som vanligt på Höglandssjukhuset under måndagen.

– Nej jag var på en intervju på Jönköpings-Posten i går kväll och sedan plockade jag ner lite valskyltar på vägen hem.

Under förtidsröstningen gjorde partiet en polisanmälan angående misstänkt sabotage i vallokalerna. Partiet menar att deras valsedlar har försvunnit. I en vallokal tog 300 valsedlar slut på två timmar – då endast en valsedel fanns kvar. Att de skulle ha tagit slut så snabbt är orimligt, enligt partiföreträdare som tror att någon har stulit valsedlarna.

– Det är ett allmänt känt problem. Men för oss blir det ett större problem eftersom de valanställda är skyldiga att lägga tillbaka röstsedlar för de etablerade partierna medan vi som är ett nytt parti själva måste åka till vallokalerna och bevaka att de finns valsedlar på plats, säger Martin Nedergaard-Hansen som dock inte tror att det haft någon större påverkan på slutresultatet.

Det läkarledda partiet har gått till val med 21 namn på sin landstingslista. På listan finns läkare och sjuksköterskor från såväl intensivvård som medicin och kirurgi, samt en förvaltningschef och företrädare från samtliga tre sjukhus: Jönköping, Eksjö och Värnamo.

Om sjukvårdspartiet får något inflytande återstår att se. I Region Jönköping är det liksom på många andra håll oklart hur styret kommer att bli framöver.  Det är jämnt mellan blocken. M och S backar, liksom MP. Sverigedemokraterna och Centerpartiet vinner fler mandat.

Bevara akutsjukhusen beskriver sig som en politisk ideell förening och har sagt sig hålla en oberoende linje. De har sagt att de är beredda att prata med alla partier om eventuella samarbeten efter valet.

– Förhoppningsvis väljer de andra partierna att lyssna mer aktivt på oss nu. Vi vill inte hamna i någon form av block. Men nu får vi prata med alla och höra om de är villiga att lyssna på oss som kommer inifrån professionen, säger Martin Nedergaard-Hansen.

 

Läs mer:
Nytt sjukvårdsparti utmanar i höst

Vård för pengarna näst störst

SD når 10 procent inom Saco

Sjukvårdspartier går fram i norr

Många vårdpartier går framåt

Så kan landstingen styras

Så gick det i de stora regionerna

Maktskifte i Kronoberg på väg

Valresultat i landstingen

Sollefteåläkare på valkvällen: »Vi måste blicka framåt«

Sjukvårdsparti räknar med uppsving

Viktigaste vårdfrågorna efter valet

De kan bli socialminister efter valet