Förra veckan var krisen akut för vårdkooperativet som driver en uppskattad vårdcentral i Sollefteå sedan december förra året. Föreningen har tidigare sagt att de kommer att begära sig själva i konkurs under måndagen om inte Region Västernorrland ger dem uppskov med att betala skulderna.

Men enligt regionstyrelsen är det omöjligt att ge Voon anstånd att betala. Detta eftersom det är otillåtet att gynna en enskild verksamhet enligt kommunallagen. Regionstyrelsen uppger att regionen har kvittat 800 000 kronor av Voons skuld mot den ersättning som föreningen får för att bedriva vården. Efter det har ytterligare drygt 700 000 kronor fakturerats Voon. Dessutom har regionen levererat tjänster för 400 000 som inte ännu är fakturerade.

Under helgen har totalt 1,1 miljoner kronor samlats in för att rädda den skuldtyngda verksamheten. Tack vare pengarna klarar sig Voon från konkurs i nuläget.

– Vi känner oss otroligt tacksamma och ödmjuka över den enorma generositet som ni alla visar oss och vår verksamhet. Vi ger inte upp, säger Voons ordförande Nils-Gunnar Molin till P4 Västernorrland.

Han påpekar samtidigt att det är alldeles för tidigt att andas ut.

– Vi vill dock betona att detta inte innebär att allt har ordnat sig, utan att detta är vår fortsatta strategi för en ekonomi i balans och där vi kan fortsätta att ge våra medborgare den vård de behöver och förtjänar.

På onsdag ska föreningen träffa en juristfirma för att se över möjligheterna till en företagsrekonstruktion enligt P4 Västernorrland.

Läs mer:

Voon nära konkurs

Kooperativ vårdcentral i Sollefteå tvingas spara

Ny kooperativ vårdcentral lockar distriktsläkare

Sjukvårdsförening får öppna vårdcentral i Sollefteå