Läkartidningen har i flera artiklar berättat om den aktuella vårdcentralen i Göteborgsområdet. För ett år sedan valde Västra Götalandsregionen att med omedelbar verkan bryta avtalet med vårdcentralen, som då hade omkring 5 000 listade patienter. Detta sedan en granskning visat på en rad allvarliga brister.

Bristerna gällde bland annat bemanning, osäker journalhantering och brister i BVC-verksamheten. Det har dessutom funnits misstankar om att vårdcentralen utnyttjat systemet med vård för asylsökande och på så sätt tjänat stora summor pengar.

Nu rapporterar GT att ägaren till vårdcentralen åtalas för bland annat grov oredlighet mot borgenärer. Ytterligare två personer med anknytning till bolaget uppges också stå åtalade för inblandning i brottslighet knuten till verksamheten. Enligt tidningen anser åklagaren att det rört sig om systematisk och grov ekonomisk brottslighet.

Enligt GT förde ägaren kort före nedläggning av vårdcentralen ut 28 miljoner kronor från Sverige till ett bolag i Förenade Arabemiraten. Ägaren, som greps i Dubai tidigare i år, förnekar brott.

Ägarens advokat Magnus Hedenberg uppger för GT att överföringen av pengarna till bolaget i Dubai var enligt reglerna.

– Det var en väldigt lönande verksamhet. Med stort eget kapital. Fanns inga skulder. Då får man förfoga över de pengarna, säger han till GT.

Läs tidigare artiklar:

Tog emot 1 000 patienter per månad

Allvarlig kritik mot vårdcentral – regionen bryter avtal

Landsting kan kräva skadestånd efter nedlagd vårdcentral