Landstinget i Blekinge har en ansträngd ekonomi. I början av året annonserade politikerna att det som såg ut att bli ett överskott i stället skulle bli ett underskott på mer än 50 miljoner kronor – 70 miljoner sämre än budget. På tre år ligger landstinget, ett av Sveriges minsta, mer än 100 miljoner back.

I Blekinge styr nu Alliansen, efter 95 år med Socialdemokraterna vid rodret. På måndagen presenterade partierna den nya budgeten, vilken innehåller en skattehöjning, rapporterar lokala medier.

– Med nuvarande skattesats hade det inte varit möjligt att göra de förändringarna som vi vill. Vi sa i valrörelsen att en skattehöjning var sista utvägen, men nu när vi fått se verkligheten, så var det nödvändigt med en skattehöjning, säger Alexander Wendt (M), regionstyrelsens ordförande till Sydöstran.

Höjningen är 60 öre, vilket ska ge 200 miljoner kronor extra. Det är välbehövligt då det kommande året såg ut att innebära ytterligare en förlust på mer än 100 miljoner kronor.

Alexander Wendt säger att han vill göra sjukvården bättre och mer effektiv.

– Primärvården ska bli mer tillgänglig, närakuten ska öppna i Karlshamn i slutet av 2019 och personalen ska kompetensutvecklas, säger han till tidningen och lyfter också utökad bemanning på 1177 och minskade cancerköer.

Alliansens tilltag förvånar Socialdemokraterna.

– Jag trodde inte att Alexander Wendt (M) skulle dra till med den kraftigaste lösningen direkt – att höja skatten. Och med så mycket som 60 öre, säger oppositionsrådet Christina Mattisson (S) till Blekinge Läns Tidning.

Hos grannen i väst, alltså Skåne, ska det nya alliansstyret vara »i chock« över regionens finanser, rapporterar Sydsvenskan. Nu väntar besparingar, vilket innebär stora summor för sjukhusen. Det råder underskott i både Helsingborg, Lund och Malmö. Allianspartierna säger till tidningen att de inte utesluter en skattehöjning.

Regionen har inte nått målet på 2 procents överskott de senaste åren. Det gör att större satsningar har fått finansieras med mer lån. Ett förslag om eventuell skattehöjning måste vara klart i nästa vecka.

 

Läs även:

Blekinge i »ekonomiskt stabsläge«

Oro för vården när ekonomin krisar

Skånsk vård går back mer än förväntat

Få når målet för hyroläkarberoende

Hyrläkarstopp i Blekinge skjuts upp