I förra veckan rapporterade Aftonbladet att en överläkare på Karolinska universitetssjukhuset anklagats för antisemitism. Tidningen uppgav att överläkaren under två års tid ska ha trakasserat judiska kollegor och spridit antisemitiska bilder på sociala medier.

Nu har överläkaren tagit en »time out« från sitt arbete.

– Personen i fråga har inte varit chef sedan i mitten på 2017. Sjukhuset har nu i samråd med läkaren kommit överens om att hen tar en så kallad »time out« från sin tjänst en tid framöver, skriver Annika Tibell, tf sjukhusdirektör, i ett mejl till Aftonbladet.

För tidningen berättar också en av de judiska läkarna om sina upplevelser. Enligt honom ska den anklagade överläkaren, som då var hans chef, satt i system att utestänga honom och flera judiska kollegor från arbetet på avdelningen.

Exempelvis ska överläkaren inte ha låtit dem utföra vissa operationer, strukit dem med kort varsel från operationstider och hindrat dem från att bedriva internationella forskningsstudier. Överläkaren ska dessutom ha fällt stereotypa kommentarer om judar.

– I dag när vårdköer är ett stort samhällsproblem hur kan då Karolinska ha accepterat att en chef utestänger judiska kollegor med vetskap om mannens antisemitiska värderingar. När man driver sjukvård på det här sättet blir inte patienten i centrum. Då är alla dessa missförhållanden ett uttryck för maktmissbruk, säger den judiska läkaren till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladet gjorde han den första anmälan om antisemitism till sjukhusledningen under 2017. Då ska överläkaren ha fråntagits sin tjänst som verksamhetschef, men enligt tidningen var det först efter ytterligare en anmälan i februari i år som en internutredning inleddes.

Under sommaren startades också en extern utredning som fortfarande pågår.

Läs också:

Läkare på Karolinska anklagas för antisemitism