I Region Västernorrland har det tagit tid att bestämma sig för vilka partier som ska styra de kommande fyra åren. Men nu i dag, tisdag – två månader efter valet – presenterades det nya styret på en pressträff: Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna. Totalt samlar de tre partierna 41 av 77 mandat i fullmäktige. Glenn Nordlund (S) blir regionstyrelsens ordförande.

Sjukvårdspartiet i Västernorrland fick rätt. De slog vad om att Moderaterna och Socialdemokraterna skulle ta över styret i regionen. Och det blev mycket riktigt en ohelig allians som ska styra i regionen – med uppbackning från Liberalerna.

– Vi förstod redan i mars, genom den SIFO-undersökning som Moderaterna gjorde då, att Moderaterna och Socialdemokraterna tänkte sig att samarbeta med varandra efter valet. Vi påpekade detta faktum under valrörelsen och nu har det visat sig att vi hade rätt, säger Sjukvårdspartiets ordförande Mattias Rösberg, i ett pressmeddelande.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna tillhör dem som tappade flest röster i regionvalet. Sjukvårdspartiet gjorde däremot stor comeback och vann många nya röster, men hamnar ändå i opposition. Mattias Rösberg tror inte på det nya styret.

– Det krävs genomgripande reformer för att räta upp Region Västernorrland. Ett SML-samarbete saknar sådana förutsättningar, säger han i ett pressmeddelande.

Region Västernorrland tampas med många svårigheter. Regionen har så höga kostnader på grund av all inhyrd personal att en S-politiker beskrivit att hyrkostnaderna »äter upp regionen inifrån«. Man kämpar med sviterna efter den kritiserade omorganisation i länskliniker, tampas med det svåra läget för den akuta kirurgiverksamheten i Örnsköldsvik och så förstås – Sollefteå sjukhus. Nedläggningen av bland annat BB i Sollefteå väckte starka protester. Ockupation som följde på beslutet att stänga BB i februari 2017 pågår fortfarande och Inspektionen för vård och omsorg har krävt åtgärder efter att den akuta kirurgin och ortopedin försvunnit från sjukhuset.

I de tre partiernas avsiktsförklaring ges ett löfte om att primärvården ska prioriteras enligt SVT Västernorrland. I dagsläget är den är underfinansierad, menar partierna. De anser även att länet ska ha tre sjukhus med akutmottagning, och vill pröva frågan om akutkirurgi bör finnas dagtid i Sollefteå. Cytostatikabehandling ska också ges på Sollefteå sjukhus. Att öppna BB på nytt är däremot inte aktuellt, enligt Glenn Nordlund (S).  

– Det finns inte förutsättningar att rulla tillbaka de beslut som tagits, säger han till Dagens Medicin.

Den kritiserade länsklinikorganisationen blir kvar men ska ses över, enligt partierna. Man betonar att man vill stärka det lokala ledarskapet på sjukhusen – något som den lokala läkarföreningen länge krävt och där regionen även tidigare gått dem till mötes.

Läs också:

»Vem tar vem?« i Västernorrland

Många vårdpartier går framåt

Sjukvårdspartier går fram i norr 

Försiktig optimism på Sollefteå sjukhus

Efter decenniers kamp i Sollefteå: Hoppet ute för att ha kvar hela sjukhuset