Harriet Wallberg fick ta emot skarp kritik i utredningen om Karolinska institutets hantering av Macchiarini-ärendet. 

Utredningen, som genomfördes av det tidigare justitierådet Sten Heckscher, pekade bland annat ut Harriet Wallberg som drivande i rekryteringen av Paolo Macchiarini. Hon kritiserades också för att hon inte närmare undersökt de varningssignaler kring Paolo Macchiarinis lämplighet som nådde henne. 

Harriet Wallberg var inte rektor vid KI när utredningen presenterades, men uppgifterna i utredningen ledde till hon i september 2016 fick lämna sin nya tjänst som universitetskansler vid Universitetskanslersämbetet. 

I en ny bok, skriven av Harriet Wallberg och författaren Kristina Appelqvist, hävdas att utredningen formades för att hitta en syndabock. Enligt Sveriges Radio ställer sig flera personer bakom Harriet Wallberg och hennes kritik av utredningen.

En av dem är Anders Ekbom, tidigare prorektor vid KI.

– Här var det ju en gruppering som ville ha sitt skålpund kött. Och det fick de. I det här fallet alltså, man tog huvudet av henne, säger tidigare prorektor Anders Ekbom till Sveriges Radio.

Som exempel på fel i utredningen nämner Anders Ekbom bland annat att det insinueras att kontakterna mellan Paolo Macchiarini och Harriet Wallberg varit mer frekventa än vad de egentligen varit.

Utredaren Sten Heckscher vill inte bli intervjuad om Harriet Wallbergs bok.

– Jag har lagt det där bakom mig, jag vill inte rota i det, säger han till Sveriges Radio.

Inte heller Karolinska institutets nuvarande rektor Ole Petter Ottersen vill ställa upp på en intervju för radion. Men Harriet Wallberg har inspelade samtal med Ole Petter Ottersen, och på en direkt fråga från Harriet Wallberg uppges han säga att han vet att det finns fel i Heckschers rapport.

Harriet Wallberg har tidigare uttryckt hård kritik mot utredningen. Hon har bland annat anmält KI och utredaren Sten Heckscher till Justitieombudsmannen, JO. Harriet Wallberg har också i ett brev direkt till KI framfört krav på rättelser i rapporten.

Läs tidigare artiklar:

Harriet Wallberg kräver rättelser i Macchiarini-rapport

Harriet Wallberg JO-anmäler KI

Harriet Wallberg: »Inga formella fel har begåtts«

Heckscher om Wallbergs kritik: »Logiken imponerar inte«

Harriet Wallberg får gå