Det rör sig om samtliga samtal som vårdentreprenören Medicall tagit emot sedan 2013. Samtalen har legat helt öppet i form av ljudfiler på en server som vem som helst har kunnat komma åt utan lösenord eller annan säkerhet, avslöjar tidningen Computer Sweden.

Samtalen innehåller känsliga detaljer om personerna som ringt, deras barn eller andra anhöriga. Därtill innehåller en del av filerna namn med uppringarnas telefonnummer. Totalt finns 57 000 svenska telefonnummer på servern.

Medicall är en underleverantör till Medhelp, ett företag som tar emot samtal till 1177 Vårdguiden för Stockholms, Sörmlands och Värmlands räkning. Medicall, som är svenskt men har sitt säte i Thailand, tar främst emot samtal under obekväma arbetstider. 

Medicalls vd Davide Nyblom säger till Computer Sweden att ljudfiler helt omöjligen kan ha legat öppet på internet. När tidningen därefter frågar om han vill höra ett samtal som exempel, lägger han på luren.

Medicall har använt ett teletjänstsystem som levererats av det svenska företaget Voice integrate Nordic, och det är på detta systems server som samtalen lagrats utan någon säkerhet. 

– Detta är katastrofalt, det är ju känsliga uppgifter. Vi hade ingen aning om att det låg till så här. Vi ska naturligtvis se över våra system och kolla upp vad som kan ha hänt, säger Tommy Ekström, vd på Voice integrate Nordic, till Computer Sweden.

Efter tidningens granskning har åtkomsten till servern stängts. Computer Sweden har även sökt en kommentar från Medhelp och Inera, ett företag som ägs av organisationen Sveriges Kommuner och landsting, som är huvudman för 1177 Vårdguiden.