Alla kvinnor mellan 23 och 60 år erbjuds regelbundna cellprovskontroller för att förebygga livmoderhalscancer. Men en liten grupp kvinnor lämnar av olika orsaker aldrig eller mycket sällan något cellprov, och just den gruppen står för en oväntat stor andel av livmoderhalscancerfallen i Sverige.

Det visar ännu opublicerade analyser av data från det nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Resultaten förvånar Björn Strander, ordförande i den nationella vårdprogramgruppen för cervixcancerprevention.

– Det finns en liten grupp som är 2–3 procent av den kvinnliga befolkningen som får kallelser, som inte går alls eller som åtminstone inte har deltagit på åtta år. Den här lilla gruppen står för 40 procent av all livmoderhalscancer i Sverige. Så man ökar risken ju mer man väntar, säger han till Ekot.

Läs också:

Laboratorier missar för många cellförändringar hos kvinnor

Livmoderhalscancer ökar hos kvinnor med normalt cellprov

2 000 kvinnor kan komma att kallas till nytt cellprov