– Läget är inte bra. Vi har svårt att klara av dem som redan är under behandling och kan inte ta emot nya förrän vi får resurser, säger Per-Ove Stotzer, chef för verksamhetsområde medicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till SVT Nyheter Väst.

Stoppet, som gäller nya patienter som ska påbörja hormonbehandling vid könskorrigering, drabbar ungefär 100 personer som utretts för könsdysfori.

Per-Ove Stotzer uppger för SVT att en av orsakerna till stoppet är att antalet patienter ökat utan att budgeten gjort det.

Sjukhusets endokrinmottagning, som är den enda mottagningen som utför könsbekräftande hormonbehandling för patienter i Västra Götaland och Halland, har dock fått ett förhandsbesked om resurser för det här året.

– Men det är bara för i år och eftersom behandlingen är livslång och farlig att avbryta kan vi inte ta emot patienter förrän vi vet om det blir någon fortsättning, säger Per-Ove Stotzer.

Övriga patientgrupper vid mottagningen berörs inte av något stopp. På SVT:s fråga varför andra patienter får förtur svarar Per-Ove Stotzer:

– Det innebär inte medicinska risker om de väntar, däremot om man har en svår sköldkörtelrubbning så kan man dö i väntan på det, det är det som det ställs emot.

Läs också:

Kraftig ökning av könsdysfori bland barn och unga