Under ett landslagsläger fick de Svenska fotbollsdamerna idéen att hylla kvinnor som likt dem själva inspirerar och banar väg för andra. En av 48 utvalda kvinnor som nu pryder landslagets nya tröja är läkaren Mouna Esmaeilzadeh, som debuterade som sommarpratare i P1 2018. Foto: Mattias Alhm/Sveriges Radio

48 inspirerande kvinnor som skapat historia hyllas i ett bildcollage på de Svenska fotbollsdamernas nya landslagströja.

Bland skådespelerskor, idrottsprofiler, sångerskor, programledare, författare med flera hittar vi läkaren, hjärnforskaren och entreprenören Mouna Esmaeilzadeh, som för allmänheten är känd som Doktor Mouna från sin medverkan i TV4:s Nyhetsmorgon.

Det var under ett landslagsläger i Sheffield i november som spelarna fick idéen att den nya VM-tröjan skulle hylla kvinnor som likt dem själva inspirerar och banar väg för andra.

Mouna Esmaeilzadeh föddes under den iranska revolutionen, och familjens dramatiska flykt ledde bland annat till en besatthet i konsten att leva. Sommaren 2018 debuterade hon som sommarpratare i Sommar i P1, och berättade inför debuten för Läkartidningen (Läkartidningen. 2018;115:E9SD) om sitt starka engagemang för framtidens hälsa. Hennes program handlade om hur vi kan leva längre och lyckligare, upptäcka fler mirakler och varför framtiden är ljusare än vi kan föreställa oss.

Tröjan invigs på en träningsmatch mot Tyskland den 6:e april på Friends arena, men under VM får damerna inte spela med den. Det sätter den internationella fotbollsfederationen Fifas regler stopp för.