Det nya avtalet mellan Vårdförbundet och Region Stockholm börjar gälla den 1 april. De nya reglerna innebär bland annat att ersättningen för obekväm arbetstid förändras, vilket gör att vissa medlemmar riskerar att tappa flera tusen kronor i lön varje månad.

Bland de som påverkas negativt finns sjuksköterskor på intensivakuten vid Nya Karolinska Solna. Nu rapporterar flera medier att minst en tredjedel av de 40 fast anställda sjuksköterskorna på intensivakuten sagt upp sig i protest.

– Vi tänker inte acceptera att våra löner sänks, säger en sjuksköterska till Aftonbladet.

Patrik Rossi, chef för Funktion akut på Karolinska, beklagar att sjuksköterskor valt att lämna akuten.

»Vi tycker det är tråkigt att flera medarbetare på Intensivakuten i Solna har sagt upp sig. Det rör sig om 14 stycken sedan den 1 mars som vi känner till i dag. Det nya gemensamma arbetstidsavtalet som Vårdförbundet och Region Stockholm slutit är komplext och svårt att sätta sig in i för både oss som arbetsgivare och för medarbetarna«, skriver han i ett uttalande.

Vårdförbundet försvarar dock avtalet och pekar på att det gynnar en stor del av medlemmarna.

– Vi har en massa medlemmar som får stora vinster med det nya avtalet, medan andra medlemmar har kunnat casha in pengar med den gamla modellen. Det är de grupperna som nu reagerar, säger Gunilla George, ordförande för Vårdförbundet i Region Stockholm, till Svenska Dagbladet.

I helgen rapporterade Dagens Nyheter att det också finns ett stort missnöje bland narkossjuksköterskorna vid Astrid Lindgrens barnsjukhus på Karolinska. Efter att de inte fått något svar på sina krav om högre lön är cirka 25 av 37 narkossjuksköterskor nu redo att säga upp sig. 

Läs också:

Regionen skjuter till 400 miljoner kronor till Karolinska

Läkarföreningen om sparkravet på Karolinska: »Väldigt svårt att spara på läkartjänster«

Karolinska kommer behöva dra ned på läkare

400 måste bort på Karolinska