Den sjukhusgemensamma sterilcentralen på Nya Karolinska Solna (NKS) skulle ge förbättringar för operationsverksamheten vid sjukhuset. Men nu rapporterar Dagens Nyheter att sterilcentralen dras med stora problem.

Flera läkare vittnar om omfattande problem med felleveranser av operationsinstrument. Tidvis har instrument inte levererats alls. 

– Det känns som om sterilcentralen påverkar nästan allt vi gör. Sterilcentralen har varken rätt kompetens eller kapacitet, säger en läkare inom barnsjukvården till Dagens Nyheter.

En konsekvens av problemen är att det uppstår förseningar. En källa uppger för DN att hela operationslag kan stå redo, men att operationerna inte kan komma igång eftersom fel instrument levererats. Det kan dessutom innebära att patienter hålls sövda onödigt länge, eller att efterföljande operationer stryks.

Det är inte första gången kapaciteten vid sterilcentralen varit på tal. I april förra året beslutade regionen att bygga ut och ytterligare utrusta sterilcentralen för 11 miljoner kronor i syfte att öka kapaciteten. 

Då ska verksamheten under en period ha fungerat lite bättre. Men situationen uppges ha eskalerat och beskrivs nu som värre än någonsin.

Annika Tibell, tf sjukhusdirektör, bekräftar att problemen med sterilcentralen påverkar produktionen.

– Det är en betydande påverkan. Operationsstarter kan fördröjas. Vi tar hänsyn till det när vi bokar dagsprogrammen, och de blir mindre tätt bokade än vi skulle göra om vi hade full kapacitet. Det handlar såväl om arbetet på centralen som logistiken från centralen, säger Annika Tibell till Dagens Nyheter.

Läs också:

Regionen skjuter till 400 miljoner till Karolinska

Läkarföreningen om sparkravet på Karolinska: »Väldigt svårt att spara på läkartjänster«

Karolinska kommer behöva dra ned på läkare

400 måste bort på Karolinska

Nya Karolinska byggs om för 30 miljoner